Dependent de Internet? Aşa îl ajuţi!

1 2 jpg jpeg

În încercarea de a satisface toate capriciile copiilor, dar şi pentru a-i ţine ocupaţi cât suntem la serviciu sau cât mai trebăluim prin casă, preferăm să le cumpărăm copiilor calculator şi conexiune la Internet. Deşi Internetul ar trebui să aibă un rol educativ, este mult mai uşor să fie folosit ca o sursă de distracţie.

Aceasta este şi concluzia unui studiu recent, care arată că 63,5% dintre copiii sub 14 ani accesează zilnic calculatorul, iar aproximativ 59% dintre ei intră în fiecare zi pe Internet.

Conform acestui studiu, peste 43% dintre copii accesează Internetul pentru a se juca, iar 19% dintre ei pentru a comunica prin programele de mesagerie instant, chat sau pentru a sta pe forumuri. Mai puţin de un sfert dintre ei se folosesc de Internet pentru a căuta materiale sau documente care le sunt necesare la şcoală.

Copiii nu sunt urmăriţi

Deşi ştiu că Internetul poate deveni periculos şi că poate conţine mesaje vulgare, aproape jumătate dintre părinţi nu-şi supraveghează decât ocazional copiii la calculator, iar un sfert nu-i supraveghează deloc.

Studiile arată că doar 25% dintre părinţi îşi supraveghează de fiecare dată copilul când navigează pe Internet. Iar atunci când copilul devine dependent de spaţiul virtual, majoritatea părinţilor nu ştiu cum să „atace“ problema.

Lasă urme pe termen lung

Dependenţa de calculator a început să afecteze din ce în ce mai mulţi copii în ultimii ani, iar psihologii sunt de părere că trebuie deschise clinici specializate care să trateze această tulburare.

Teoretic, o astfel de dependenţă, care îi poate depăşi pe părinţi, ar putea fi tratată într-o clinică ce se ocupă de adicţii. Destul de greu însă. Medicul psihiatru Eugen Hriscu, specializat în adicţii, spune că la noi în ţară nu există nici măcar centre pentru tratarea problemelor cu alcoolul.

În lipsa acestora, un copil cu probleme poate fi dus la psihologul şcolii sau la oricare alt terapeut. Dependenţa de Internet poate afecta pe termen lung comportamentul. Specialistul avertizează că majoritatea copiilor care petrec mult timp la calculator devin adulţi dezorganizaţi şi izolaţi.

Este dependent de calculator dacă...

* îşi petrece aproape tot timpul în faţa calculatorului, fie jucându-se, fie navigând pe Internet; * se izolează tot mai mult de prieteni şi de familie; * nu mănâncă; * ignoră orice persoană care încearcă să-l distragă de la computer; * are rezultate slabe la şcoală şi multe absenţe nemotivate; *are un comportament agresiv faţă de cei apropiaţi; * întâmpină probleme de adaptare atât la şcoală, cât şi în afara ei; * nu se poate concentra; * nu doarme sau este mai tot timpul obosit.

Centre pentru tratarea dependenţei

În SUA s-a deschis recent primul centru pentru tratarea dependenţei de Internet. În această ţară, o persoană din zece suferă de această boală. În funcţie de gravitate, tratamentul poate dura şase săptămâni şi costă 14.500 de dolari.

În Europa, tratamentul anti-net a apărut încă de acum câţiva ani, în ţări precum Olanda, Belgia sau Franţa. În China, ţara cu 300 de milioane de utilizatori de Internet, sunt 400 de centre de reabilitare pentru dependenţii de calculatoare.

Sfaturi pentru părinţi

Cel mai bine ar fi să eviţi să se ajungă în această situaţie. De aceea, atunci când îi cumperi calculator, stabiliţi câteva reguli:

*nu instala calculatorul la el în cameră, ci într-un loc în care îl poţi supraveghea tot timpul;

* stabiliţi împreună un orar fix de folosire a calculatorului. Întâi trebuie să-şi facă lecţiile şi apoi se poate juca. Dacă protestează, explică-i calm ce pericole îl pot pândi;

* ieşiţi mai des la plimbare, la picnic sau trimite-l în tabere în vacanţă;

* înscrie-l într-un club sportiv sau la un cerc artistic, în funcţie de înclinaţiile lui, şi încurajează-l să facă mişcare;

* lasă-l să-şi facă prieteni. Dacă nu vrea să iasă din casă, cheamă prietenii la el sau organizează pentru ei petreceri sau seri în care să urmărească filme.