Totul despre igiena nasului la copii

1 2 jpg jpeg

Nasul este supus agresiunilor tot timpul anului, fie că e iarnă şi frigul sau răceala îl afectează, sau că e primăvară, când e expus alergenilor de sezon. De asemenea, aerul uscat, poluarea şi substanţele iritante usucă mucoasa nazală. În cazul în care aceasta este slăbită, interiorul nasului se irită, se usucă şi apar mâncărimi. Astfel, respiraţia devine dureroasă şi mucoasa nazală nu îşi mai îndeplineşte rolul de mecanism de apărare.

Măsuri corecte în primii ani de viaţă

În primele sale zile de viaţă, bebeluşul se adaptează la mediul exterior. Din cauză că aparatul său respirator este foarte firav, căile respiratorii fiind foarte înguste, bebeluşii strănută adesea şi respiră zgomotos uneori, fără ca acestea să fie neapărat simptome ale unei afecţiuni respiratorii.

Igiena nazală a unui bebeluş trebuie făcută zilnic, însă nu trebuie exagerată. Curăţarea năsucului se face, de obicei, după băiţă, pentru că atunci secreţiile se înmoaie. Pentru o igienă corectă, poţi folosi o pompă manuală şi ser fiziologic, apă de mare (soluţie salină) sau alte descongestionante nazale, toate prescrise de un pediatru.

Batista bebeluşului, dispozitivul care se ataşează la aspirator, este folosită în cazul secreţiilor abundente, vâscoase, care îl împiedică să respire. Nu este recomandat să se folosească în exces pompele electrice sau cele care se ataşează la aspirator, deoarece secreţiile nazale se pot înmulţi. Este foarte important ca secreţiile să nu stagneze în nas, deoarece în ele se poate dezvolta flora bacteriană, care duce la îmbolnăvire.

Citeşte şi: Cum tratezi răguşeala la copii

Arată-i de ce e importantă igiena

La fel ca spălatul pe dinţi, igiena nazală trebuie să fie o rutină. Atunci când copilul creşte, igiena nazală este mai simplu de efectuat. După vârsta de 2 ani, copiii învaţă să îşi sufle singuri nasul în batistă. O igienă corectă se face dimineaţa şi seara, atât prin spălarea zonei exterioare, cât şi prin curăţarea interiorului nărilor, cu ajutorul apei de mare sau a serului fiziologic.

După pulverizarea cu o astfel de soluţie, nasul trebuie suflat bine, astfel încât să fie eliminate toate secreţiile care pot reprezenta un potenţial pericol pentru sănătatea juniorului. De asemenea, trebuie menţinută o igienă a mâinilor, după suflarea nasului.

Cei 7 ani de acasă

Atunci când copilul strănută, trebuie educat să îşi acopere gura şi nasul, pentru a nu răspândi microbi în jur. Pentru a evita folosirea mânecii atunci când vrea să îşi şteargă nasul, obişnuieşte-l să aibă întotdeauna o batistă la îndemână. Învaţă-l ca, după ce a folosit şerveţelul, să îl arunce la coş.

Te-ar mai putea interesa: Aşa tratezi afecţiunile respiratorii la copii!

Aerisirea spaţiului contribuie la sănătatea căilor respiratorii

O igienă nazală ca la carte înseamnă şi un stil de viaţă sănătos pentru micuţ. Este foarte important să îi aeriseşti sau să îl înveţi pe el să îşi aerisească propria cameră, să îi cureţi praful, în special pe cel din covoare şi de pe mobilă şi să eviţi fumatul. Pentru a-l ajuta să respire mai bine, foloseşte în camera lui un umidificator de aer.

Bine de ştiut!

Igiena nazală zilnică previne infecţii precum otita sau rinofaringita.