Tehnica eficienta pentru parinti – Cum invata cei mici sa imparta jucariile
Parintii si bunicii incearca sa le predea celor mici inca de la varste fragede lectia generozitatii. Nu multi reusesc sa se faca intelesi, este nevoie si de rabdare. Cele mai multe disensiuni se petrec intre frati, mai ales zilele acestea, cand stau toti in casa. Am aflat cum invata copiii sa imparta jucariile!
„Copiii de 2-3 ani nu prea inteleg ideea de a imparti jucariile cu ceilalti. Ca parinte, am vazut asta de foarte multe ori. Motivul? Ei nu au certitudinea ca isi vor mai recupera jucaria, avand in vedere atasamentul nemarginit pe care-l au fata de acestea. Copiii nu au notiunea timpului si nu se gandesc la solutii de viitor“, afirma Janet Lansbury, autoarea volumului „Elevating Child Care: A Guide to Respectful Parenting” .
„Jucati-va impreuna!“ capata conotatie negativa
Din aceasta cauza parintii sunt tentati sa intervina ori de cate ori ei se afla in imposibilitatea de a da jucaria si altor copii. „Da-i si lui jucaria ta“, „Jucati-va impreuna“ sunt doar cateva dintre indemnurile pe care parintii le spun micutilor. „Pe termen lung, acest lucru nu va duce la nimic bun, pentru ca ei nu vor intelege niciodata cum trebuie sa gestioneze o astfel de situatie. Copilul trebuie ghidat, nu obligat, si de cele mai multe ori, trebuie lasat sa aiba propriile dorinte. Evident, daca tot timpul are o atitudine negativa, atunci trebuie rugat sa imparta jucariile, insa niciodata inainte. Ce ar trebui parintii sa gestioneze de fapt, de fapt sunt momentele in care cei doi se imping sau tipa unul la altul“, spune psihologul.
Specialista Janet Lansbury mai spune ca atunci cand parintii intervin fara nevoie si insista ca cei mici sa fie altruisti, de fapt ii restrictioneaza de la experientele sociale de invatare. „Atunci cand insistam ca cei mici sa imparta, nu facem nimic altceva decat sa-i dam verbului <<a imparti>> o conotatie negativa“. Ca ei sa treaca proba generozitatii trebuie sa simta empatia, iar aceasta este modelata prin increderea si rabdarea parintilor.”