Suplimentele cu vitamina D la copii

1 2 jpg jpeg

Vitamina D este foarte importantă în special în cazul bebeluşilor, care au o creştere spectaculoasă în primii doi ani de viaţă, dar şi în cazul copiilor ajunşi la vârsta pubertăţii, când ritmul de creştere accelerează din nou. Vitamina D este de fapt o grupă de vitamine, dar cele două forme relevante sunt vitamina D2 (ergocalciferol) şi vitamina D3 (colecalciferol). Vitamina D2 se găseşte în anumite alimente, dar în cantităţi mici, în timp ce vitamina D3 se produce la nivelul pielii prin expunerea la razele solare. În primul an de viaţă, deficitul de vitamina D la copii poate duce la rahitism carenţial, respectiv la demineralizarea oaselor. În prezent, recomandarea generală este ca toţi copiii să primească picături de vitamina D3, încă din primele zile de viaţă. Deficitul de vitamina D Deficitul de vitamina D este una dintre cele mai frecvente cauze ale rahitismului carenţial. Acesta este o boală metabolică specifică copilăriei şi apare din cauza creşterii rapide din această perioadă. În România, frecvenţa rahitismului carenţial este crescută, iar boala este un factor de risc major în morbiditatea sugarilor. Din cauza deficitului de vitamina D, poate apărea o întârziere majoră în dezvoltarea osoasă. Mai exact, oasele se demineralizează, devin fragile şi se deformează.

Pentru profilaxia rahitismului, în România (şi nu numai), medicii recomandă ca bebeluşii să primească încă din primele zile de viaţă suplimente de vitamina D3. Vigantolul este cel mai des utilizat produs la noi, deoarece este ieftin şi se poate elibera gratuit pe bază de prescripţie medicală. Dar există şi alte produse, dintre care unele naturale.

Recomandarea pediatrilor este ca cei mici să primească vitamina D3 zilnic, până când împlinesc 2 ani.

După vârsta de 2 ani şi până la 7 ani, administrarea se face doar în lunile de primăvară, toamnă şi iarnă. Adică lunile care conţin litera R, pentru a fi mai uşor de reţinut.

Necesarul de vitamina D diferă de la o ţară la alta, în funcţie de condiţiile climatice. Academia Americană de Pediatrie (AAP), de exemplu, recomandă 400 UI/zi, dar în România doza profilactică a fost stabilită la 500 – 1.000 UI/zi, adică 1-2 picături de Vigantol.

Atenţie totuşi, doza optimă poate fi stabilită doar de pediatru, iar deseori ea este ajustată de ortoped, la controlul pentru displazie de şold de la 8 săptămâni. Deci că e una, sau sunt două picături, sau mai multe, nu lua această decizie de una singură, doar pentru că aşa au făcut alte mame. Numărul de picături de vitamina D3 trebuie ajustat în funcţie de ritmul de creştere al copilului, de vârsta lui, de anotimp sau de prezenţa unor afecţiuni precum sindromul de malabsorbţie.

Ideal este ca picăturile de vitamina D să fie picurate direct în guriţa copilului, deoarece fiind o substanţă uleioasă, vor rămâne altfel pe linguriţă sau pe pereţii biberonului.

Citeşte continuarea articolului pe totuldespremame.ro