Sforăitul la copii, motiv de îngrijorare?

1 2 jpg jpeg

Este posibil ca sfor─âitul s─â apar─â dac─â micu┼úul t─âu este r─âcit sau are sinuzit─â, disp─âr├ónd dup─â tratarea acestor probleme. Atunci c├ónd copilul sfor─âie mai multe de trei nop┼úi la r├ónd f─âr─â s─â aib─â ├«ns─â vreo infec┼úie respiratorie, vizita la medicul ORL nu trebuie am├ónat─â. Poate fi vorba despre amigdalele crescute sau despre vegeta┼úiile adenoide (polipii) inflamate, care ├«i ├«ngreuneaz─â respira┼úia. Copilul poate sfor─âi ┼či din cauza sindromului de apnee, care duce la ├«ntreruperea respira┼úiei ├«n timpul somnului pentru c├óteva secunde. ┼×i malforma┼úiile cranio-faciale, fumul de ┼úigar─â ┼či alergenii din cas─â sau din exterior (praf, p─âr de animale, polen) ├«l pot face pe copil s─â sfor─âie.

Cum îl poate afecta

Un somn de calitate este foarte important pentru copil, ajut├óndu-l s─â se dezvolte armonios din punct de vedere fizic ┼či psihic. Creierul unui copil care sfor─âie poate fi mai pu┼úin oxigenat (├«n cazul ├«n care i se opre┼čte respira┼úia ├«n somn). ├Än plus, micu┼úul se poate trezi de mai multe ori pe parcursul nop┼úii, prin urmare, va fi mai obosit. Dificult─â┼úile de concentrare, hiperactivitatatea, agresivitatea, deficitul de cre┼čtere ┼či episoadele de pipi ├«n pat sunt alte consecin┼úe ale sfor─âitului.

Cum se trateaz─â

Desigur c─â nu vrei s─â ajungi la ÔÇ×cu┼úitÔÇŁ cu cel mic, ├«ns─â dac─â amigdalele m─ârite sau vegeta┼úiile adenoide sunt cele care ├«i tulbur─â somnul, medicul poate recomanda ├«ndep─ârtarea lor chirurgical─â.

Pic─âturile nazale ┼či antiinflamatoarele sunt o solu┼úie de tratament ├«n cazul ├«n care sfor─âitul este cauzat de infec┼úiile respiratorii. Antihistaminicele pot fi recomandate ├«n caz de alergii, iar antibioticele pot fi luate dac─â apare o infec┼úie bacterian─â. De asemenea, ├«n cazul ├«n care malforma┼úiile locale sunt cele care cauzeaz─â sfor─âit, acestea pot fi corectate chirurgical.

Amigdalele ┼či vegeta┼úiile adenoide joac─â un rol important ├«n imunitate, ap─âr├ónd organismul de factori precum praful, bacteriile ┼či virusurile. Aceste forma┼úiuni nu pot fi ├«ndep─ârtate dec├ót chirurgical sau prin interven┼úii moderne (radiofrecven┼ú─â), ├«ns─â ├«nainte de a recurge la una dintre aceste interven┼úii, medicul ia ├«n considerare mai mul┼úi factori. ├Äntr-o prim─â faz─â, se va ├«ncerca tratamentul cu pic─âturi nazale ┼či cu antiinflamatoare. Opera┼úia se impune dac─â vegeta┼úiile adenoide sunt at├ót de mari ├«nc├ót blocheaz─â trecerea aerului prin n─âri, dac─â episoadele de amigdalit─â se repet─â de mai mult de patru ori pe an, doi ani la r├ónd. Se recurge la opera┼úie ┼či atunci c├ónd amigdalita ┼či polipii favorizeaz─â afec┼úiuni precum otita, sinuzita, bron┼čita sau pneumonia.

Ce presupune operaţia?

Amigdalele sau polipii pot fi ├«ndep─ârta┼úi prin metoda chirurgical─â clasic─â sau prin interven┼úii mai u┼čoare, precum cobla┼úia. ├Än acest ultim caz, interven┼úia dureaz─â 20 de minute, se face sub anestezie general─â ┼či presupune ÔÇ×topireaÔÇŁ forma┼úiunilor care trebuie ├«ndep─ârtate. Printre avantajele acestei proceduri se num─âr─â recuperarea mai rapid─â (dou─â zile) ┼či absen┼úa hemoragiei. Interven┼úia se poate face ┼či la stat, cum ar fi la spitalul ÔÇ×Grigore AlexandrescuÔÇŁ din Capital─â.