Probleme dentare des întâlnite la copii

1 2 jpg jpeg

Scrânşnitul din dinţi Bruxismul reprezintă încleştarea sau măcinarea dinţilor, o afec'iune de care majoritatea adulţilor nu sunt conştienţi şi care nu se limiteaz[ doar la aceştia. Între 15% şi 33% din copiii scrâşnesc din dinţi, de obicei în două momente cheie – când apar dinţii primari şi când ies dinţii permanenţi. Cei mai multi copii pierd acest obicei după ce setul nou de dinţi este complet.

Cel mai frecvent, copiii îşi scrâşnesc dinţii în timpul somnului, mai degraba decât în timpul zilei. Nimeni nu ştie exact de se întâmplă acest lucru, dar sunt teorii care includ dinţii aliniaţi în mod necorespunzător sau contactul neregulat între dinţii superioare şi cei inferiori, boli şi alte afecţiuni (cum ar fi deficienţe nutritionale, alergiile, tulburările endocrine), cât şi factorii psihologici, inclusiv anxietatea şi stresul.

„Măcinarea dinţilor la copii poate provoca dureri ale maxilarului, dureri de cap şi uzură dinţilor. Consultaţi medicul stomatolog în cazul în care dinţii copilului încep să arate uzaţi sau dacă el se plânge de sensibilitate a dinţilor sau durere”, explica medicul stomatolog Andra Custra, de la Clinica Andra Smile.

Mirosul urât al gurii

Există cazuri când părinţii ajung să observe că celui mic îi miroase gura. Cel mai adesea cauza hialutozei (denumirea medicală a acestei probleme) este o igienă dentară deficitară, prin bacteriile care se hrănesc din saliva stagnantă, cariile dentare care nu au afectat încă pulpa şi deci nu provoacă durere, ci doar respiratia urât mirositoare. Atât sinuzita acută, cât şi cea cronică, faringita sau alergiile au fost asociate cu apariţia respiraţiei urât mirositoare.

„Respiratia urât mirositoare se rezolvă de cele mai multe ori prin învăţarea copilului să se spele pe dinţi bine şi frecvent. Puteţi lăsa copilul să îşi aleagă o periuţă de dinţi şi pasta. Asiguraţi-vă că periuţa are perii moi sau medii şi este suficient de mică pentru guriţa copilului. Spălatul pe dinţi împreună cu copilul este cea mai bună cale de a-l învăţa cum să se spele corect. Odată ce dinţii copilului se ating, trebuie să începeţi folosirea aţei dentare. Acest lucru înseamnă gingii mai sănătoase şi îndepărtarea particulelor alimentare în descompunere. Dacă observaţi mâncare rămasă pe amigdalele copilului puneţi-l să facă gargară cu apă calduţă ca să îndepărteze mâncarea. Asiguraţi-i copilului control stomatologic în mod regulat, cel puţin o dată pe an“, adaugă medicul stomatolog.

Cum îl poţi ajuta pe cel mic să nu mai scrâşnească din dinţi

- încearcă să reduci stresului copilului, mai ales chiar înainte de culcare (prin masaj şi exerciţii de întindere pentru a relaxa musculatura);

- asigură-te că dieta copilului include multă apa. Deshidratarea poate fi asociată cu obiceiul de a scrâşni din dinţi;

- adresează-te medicului stomatolog s[ monitorizeze dinţii copilului mai ales dacă el obişnuieşte să scrâşnească din dinţi;

- pentru copiii preşcolari nu sunt necesare intervenţii dentare. Cu toate acestea, copiii mai mari pot avea nevoie de coroane temporare sau gutiere.