Primele zile acasă cu bebeluşul
După ce veniţi acasă, te va lua prin surprindere un amestec de emoţii, mai ales nervozitate, ceea ce ascunde de fapt teama ta că este posibil să fi pierdut o parte din controlul asupra propriei vieţi. Dacă mai ai un copil, va fi o provocare să te ocupi de amândoi. Unii părinţi obişnuiesc să aducă şi cadouri pentru sora sau fratele mai mare din partea noului-născut.
De asemenea, este indicat ca la început să limitezi numărul de vizitatori. Chiar dacă cel mic nu este ruşinos în primele trei luni cu persoanele pe care nu le cunoaşte, prea multe persoane în jurul lui îl pot obosi foarte multe. Iată şi alte sfaturi care îţi pot fi de folos! Când să chemi medicul Ai putea crede că numai medicul are răspunsuri la îngrijorările şi nelămuririle tale în privinţa creşterii copilului. De fapt, părinţii, cu instinctul loc sunt cea mai bună sursă de informaţie despre cum se îngrijeşte un bebeluş. Totuşi, există situaţii în care sfatul şi ajutorul unui medic sunt nepreţuite, mai ales că la copiii mici, orice simptom de boală poate deveni ceva serios. Aşadar telefonează medicului sau mergi cu bebeluşul la un spital de urgenţă dacă: - temperatura rectală a bebeluşului sub două luni ajunge la 38 de grade Celsius sau mai mult - observi simptome de deshidratare (plânge fără lacrimi, are ochii adânciţi în orbite, nu a udat scutecele în decurs de 6-8 ore) - este letargic şi se trezeşte cu greu - respiră cu greu şi a devenit albăstrui în jurul gurii sau a buzelor - are episoade repetate de vomă sau vomită cu sânge - are diaree, care durează mai mult de opt ore Acceptă ajutorul Cu toate că părinţii sunt cei care pot îngriji cel mai bine un copil, este bine pentru ei să nu se ferească a cere sprijinul rudelor sau a prietenilor. Curăţenia casei, spălatul rufelor, cumpărăturile sau gătitul sunt treburi cu care te pot ajuta apropiaţii. Aşa vă veţi ocupa mai mult de cel mic fără să fiţi stresaţi şi fără să vă certaţi.
Mai poţi citi:
- Bebeluşii, mai inteligenţi decât credem
- 5 exerciţii de care are nevoie bebeluşul
Pentru a-l îngriji cât mai bine pe cel mic, este bine să-ţi pregăteşti o trusă cu tot ce e necesar. Această va conţine:
-comprese sterile şi alcool sanitar
- pudră pentru îngrijirea ombilicului (rana din zona ombilicului o vei îngiji cu atenţie până la uscare şi vei amâna baia generală a copilului până la căderea acestuia)
- termometru
-sirop pentru colici
- picături cu vitamina D, care se administrează de la o săptămână de la naştere
-paracetacol pediatric soluţie sau supozitoare
-perie elastică, pe care o vei folosi în fiecare seară, pentru a intensifica circulaţia de la nivelul pielii capului
-beţişoare cu opritor pentru curăţarea urechilor
În cazul în care poţi alăpta, este bine să faci asta cât mai mult timp. Îl poţi hrăni numai cu lapte de la sân până la cinci-şase luni, apoi discută cu medicul pediatru despre diversificarea alimentaţiei bebeluşului tău. Suptul ar trebui să dureze circa 20 de minute. Vei ştii că s-a săturat dacă după masă adoarme şi nu se trezeşte decât după aproape trei ore. Laptele matern îi va ţine bebeluşului şi de sete, deci nu este nevoie să îi dai apă sau ceai.
Cu bebe la plimbare
După primele trei săptămâni, bebeluşul poate fi scos zilnic la plimbare, la început numai un sfert de oră şi neapărat cu căpşorul acoperit. Aşa se va obişnui cu diverşi stimuli externi şi va obţine necesarul de vitamina D. Totuşi, în zilele caniculare sau în cele cu ceaţă sau ger, este mai bine ca bebeluşul să rămână în casă.