Prima zi de şcoală. Oare e pregătit?

1 2 jpg jpeg

Dacă merge la grădiniţă...

...pregăteşte-l din timp. Trebuie să-i spui că va merge la grădiniţă în fiecare zi, la fel cum mami şi tati merg la serviciu. Descrie-i cum va decurge o zi obişnuită acolo, scoţând în evidenţă detaliile pozitive: îşi va face mulţi prieteni, se va juca şi va afla lucruri interesante.

Spune-i că vei veni să-l iei acasă după câteva ore. Ai răbdare. La vârsta lui nu înţelege conceptul de timp şi îi este foarte greu să rămână singur într-un loc străin.

Indiferent cât de bine îl pregăteşti, odată ajuns la grădiniţă este foarte probabil că va plânge. Nu-ţi pierde însă cumpătul, teama de abandon îl face să se comporte astfel, nu „toanele”. Dacă îţi trece prin cap să pleci pe furiş, află că nu este cea mai bună soluţie.

Se va simţi părăsit şi nu va mai avea încredere în ce-i spui. Cu timpul, văzând că îl iei în fiecare zi acasă, teama lui va dispărea.

Dacă începe clasa întâi...

…stresul nu este la fel de mare. Odată obişnuit cu programul de la grădiniţă, se va acomoda mai uşor la şcoală. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să-l pregăteşti şi pentru această etapă. Diferenţele sunt totuşi foarte mari.

Fă-l să înţeleagă că este normal să meargă la şcoală. Puteţi vizita împreună şcoala înainte pentru a înlătura sentimentul de necunoscut. Rezervă-ţi câteva zile pentru a cumpăra împreună cu el hainele şi rechizitele de care are nevoie. Aşa se va simţi motivat şi implicat.

10 sfaturi pentru începutul de an

1. Obişnuieşte-l cu noul program. După ce în vacanţă a dormit până târziu şi s-a jucat toată ziua, copilul trebuie să se obişnuiască treptat cu programul de şcoală. Cu câteva zile înainte de începerea orelor, trezeşte-l mai devreme, iar seara trimite-l la culcare la ora 21.00. 2. Pregăteşte-l psihic. În ziua dinaintea începerii şcolii, vorbeşte-i despre asta şi explică-i ce are de câştigat mergând acolo, cum ar fi faptul că-şi va face prieteni noi, va afla lucruri interesante şi se va juca. 3. Linişteşte-l. Dacă îţi spune că nu vrea să meargă, nu te speria. Spune-i că înţelegi de ce se teme şi explică-i că şi tu, la vârsta lui, ai trecut prin asta, dar până la urmă ţi-ai făcut mulţi prieteni. 4. Învaţă-l să facă lucruri singur. Dacă este micuţ, copilul tău se va simţi neajutorat când nu eşti în preajmă. Îl poţi ajuta învăţându-l dinainte să se descurce singur în unele situaţii, ca de exemplu la schimbatul hainelor. 5. Ai răbdare. După ce aţi petrecut săptămânile de vacanţă împreună, va fi greu pentru cel mic să-şi schimbe radical programul. Are nevoie de încurajări din partea ta pentru a nu mai fi timorat. 6. Vizitaţi împreună şcoala. Dacă merge pentru prima dată la grădiniţă sau la şcoală, faceţi o vizită înainte de începerea cursurilor. Într-un loc necunoscut, se va simţi mult mai nesigur şi timorat. 7. Cumpără-i cărţi despre şcoală. Copiii adoră să se identifice cu eroii din cărţi. Micuţul tău îşi va da seama aşa că nu este singurul care se teme de prima zi pe care o va petrece departe de tine şi va putea depăşi obstacolele, la fel ca personajele din poveste. 8. Pregăteşte-i un mic bagaj. Dacă merge la grădiniţă, strecoară-i în bagaj o jucărie sau o fotografie. Se va simţi mai puţin stingher. 9. Trezeşte-l la timp, ca să nu fie nevoie să-l grăbeşti. Dacă nu vrea să mănânce din cauza emoţiilor, nu insista. Pune-i mai bine un pacheţel în cazul în care i se va face foame mai târziu. 10. Însoţeşte-l la şcoală. Dacă poţi şi dacă vrea, du-l până în sala de cursuri. Încearcă să-ţi potriveşti programul astfel încât să-l iei de la şcoală sau să fii acasă când se întoarce.