Ponturi să-l înveţi să-şi sufle singur nasul
Pentru tine ca adult este un obicei firesc ca atunci când ai nasul plin de mucozităţi să ţi-l sufli. Da, dar tu ştii de ce trebuie să elimini acest mucus, pe când cel mic nu înţelege de ce îi tot spui în repetate rânduri să-şi sufle născucul.
Explică-i de ce
Excesul de mucus trebuie eliminat, pentru că dacă rămâne în cavitatea nazală poate fi mai rău şi astfel vor apărea complicaţii, spre exemplu, sinuzita sau otita. Nu e bine dacă mucusul este uscat, căci degeaba sufli tu nasul, nu iese ce trebuie din nas. Astfel că trebui să păstrezi mucusul cât mai fluid, să te hidratezi şi să foloseşti un spray nazal pe bază de sare de mare sau apă pură cu sare de mare netratată chimic.
Sarea marină are rolul de a curăţa şi dezinfecta căile nazale. De asemenea, te scapă de bacterii şi de mucozităţi. Dacă te întreabă de ce e important să-şi sufle nasul, explică-i că o respiraţie sănătoasă îl ajută să se simtă mai bine atunci când doarme sau când face sport, ori când mănâncă.
Truc
Dacă la tine acasă este aerul uscat poţi folosi un umidificator.
Pas cu pas
Totul în viaţă se învaţă treptat, nu poţi avea pretenţia ca un copil să înveţe dintr-odată să-şi elibereze nasul de mucus. Îi poţi arăta cum faci tu, căci celor mici le place să copieze gesturi. Nu alerga după el cu şerveţelul căci el se va speria. Cu cât insişti mai mult, cu atât vei avea mai mult de tras cu el. Te duci lângă el, fără să-l sperii şi îi explici ce urmează să faceţi împreună. Îi spui că trebuie să ţină gura deschisă şi că după aceea îi vei astupa nara dreaptă ca să sufle mucusul din nara stângă, apoi vei proceda la fel şi invers. Puteţi repeta amândoi în fiecare zi, până ce copilului o să înceapă să i se pară distractiv şi va învăţa să facă singur. Laudă-l de câte ori îşi suflă nasul singur.
Specialiştii spun că atunci când copiii sunt nerăbdători şi se bucură tare mult de un eveniment care va avea loc, ei obişnuiesc să inspire şi să expire mai zgomotos pe nas. Îl poţi surprinde într-un astfel de moment sau îi poţi cumpăra ceva de care eşti sigur că se va bucura, apoi când el e entuziasmat şi suflă aerul pe nas, îi poţi spune „Bravo! Suflă năsucul“ şi îi dai repede un şerveţel uscat.
Baloanele din cadă
Un alt procedeu cu ajutorul căruia îl poţi învăţa pe prichindel să sufle nasul este ca atunci când face băiţă să îi propui un joc: „hai să te învăţ cum se fac baloane sub apă.“ Îi arăţi tu întîi, acoperind doar nasul cu apă şi vei sufla făcând baloane mici.
Jocul de-a suflatul
Pune pe o masă câteva obiecte extrem de uşoare, care alunecă sau pot zbura: un fulg, o mărgea, o pană, o mingiuţă. Fiecare îşi va alege un obiect. Toţi trebuie să sufle cu nasul astfel încât să-şi mute „pionul“. Cine ajunge primul la final acela a câştigat concursul. Astfel copilul va învăşa cât de uşor e să sufli cu ajutorul nasului.
Atenţie!
Nu-l forţa pe micuţ să-şi sufle cu putere năsucul pentru că, acest procedeu poate duce la spargerea capilarelor cerebrale şi la provocarea de hemoragii la nivelul creierului. Aici este vorba despre persoanele care nu au o tensiune normală.