Ponturi pentru a preveni accidentele casnice
Căzăturile, arsurile şi intoxicaţiile sunt cele mai frecvente accidente care rănesc copiii. Acestea sunt urmate de muşcături, înţepături, respectiv ingerarea unor obiecte mici. Află cum le poţi preveni din cele ce urmează!
Blochează ferestrele şi dulapurile
Pentru un plus de siguranţă, evită aşezarea mobilei, scaune, fotolii, în dreptul ferestrelor, montează ferestre cu mânere de aluminiu cu cheie pentru închidere şi blocare atât în poziţie verticală, cât şi în cea de închidere. Nu pot fi deschise de copii atunci când nu sunt supravegheaţi.
De asemenea, fixează mobilierul de pereţi sau prinde sisteme de blocare pe uşile dulapurilor la care pot ajunge cu uşurinţă şi-n care păstrezi obiecte periculoase pentru cei mici. În plus, ai grijă ca scările şi podelele să nu fie alunecoase, ca să nu existe riscul unor căderi.
Pentru prize mai sigure
Cei mici sunt curioşi şi de prize, pe care le ating din curiozitate. Izolează firele electrice şi ascunde-le pentru a opri accesul copiilor. De asemenea, e indicat ca, imediat ce micuţii încep să meargă, să montezi prize noi. Cumpără unele cu borne cu şurub şi capac cu protecţie mecanică pentru copii sau pe acelea programabile mecanice.
Atenţie!
Nu lăsa copilul mic singur pentru prea mult timp. Riscă să înghită obiecte mici sau substanţe toxice, precum detergenţii folosiţi pentru curăţenie şi spălarea rufelor. Cel mai sigur este să le pui în dulapuri aflate la înălţime, la care nu au acces copiii mici.
Baia şi bucătăria, mai periculoase decât alte camere
Supraveghează-i atent când sunt în bucătărie, ţine copiii departe de aparatele încinse (fier de călcat, aragaz) şi nu-i lăsa să se joace în jurul lor. În baie, inclusiv în cadă, foloseşte covoraşe antiderapante şi utilizează aparatele electrice departe de apă.