Obiceiurile părinţilor se transmit copiilor

2 jpg jpeg

Copiii imită încă de la vârste mici, atunci când asimilează cele mai multe comportamente. În mod inconştient sau nu, cei mici au tendinţa de identificare mai ales cu părintele de acelaşi sex, imitându-i modelul de comportament. Chiar dacă nu se manifestă în momentul în care au fost preluate, aceste tipare, fie ele pozitive sau negative, îşi vor pune amprenta mai târziu, asupra personalităţii celui mic. De exemplu, autoritatea părinţilor se poate regăsi în comportamentul de mai târziu al copilului, care, la rândul lui, poate fi autoritar cu fiul sau cu fiica lui.

Cei şapte ani de acasă, esenţiali

Educaţia oferită copiilor în primii şapte ani îşi pune amprenta asupra abilităţilor lui emoţionale şi sociale. Din păcate, se observă o tendinţă de neglijare a timpului de calitate pe care părinţii ar trebui să îl ofere celor mici. Nu este de ajuns ca unui copil să i se ofere cele necesare traiului de zi cu zi, este important ca acesta să primească afecţiune şi implicare din partea alor săi. Din cauza ritmului de viaţă alert din zilele noastre, părinţii, din ce în ce mai ocupaţi, îşi dau copii la grădiniţe cu program prelungit, care devin o a doua casă pentru micuţi. Cu toate lucrurile bune pe care le învaţă aici, contribuţia familiei la „crearea” viitorului om mare este foarte importantă, deoarece educaţia primită în familie nu poate fi înlocuită nici de grădiniţă, nici de şcoală. De la învăţarea regulilor de igienă, precum spălatul pe mâini sau pe dinţi, până la învăţarea generozităţii, sau, dimpotrivă, egoismului, toate se învaţă mai ales în cei şapte ani de acasă.

Agresivitatea se învaţă (şi) în familie

Când sunt foarte mici, copiii au tendinţe agresive mai ales pentru a obţine ceea ce vor, trăsătură care nu se va mai manifesta atât de mult pe măsură ce îşi dezvoltă limbajul. Totuşi, în cazul altor copii, agresivitatea devine o modalitate obişnuită de a-şi rezolva problemele. Una dintre explicaţiile acestui lucru este imitarea reacţiilor violente pe care le văd în familie.

De asemenea, copilul va prelua de la părinţi, prin imitare, politeţea, egoismul, respectul, cinstea, generozitatea, sinecritatea sau decenţa în vorbire. Încă din primii ani, cei mai mulţi părinţi îi învaţă pe copii să distingă între ceea ce este bine şi ce este rău, însă nu este suficientă numai simpla comunicare a acestora, deoarece copilul tinde să facă ceea ce vede acasă. Astfel, dacă adultul fură, minte sau înjură, aceste acţiuni se pot regăsi în comportamentul celui mic.

Şi obezitatea se poate moşteni

Părinţii învaţă în familie să mănânce sănătos sau nu. Medicii atrag atenţia părinţilor ca ei, la rândul lor, să adopte o alimentaţie sănătoasă dacă doresc să-i ferească pe cei mici de pericolul obezităţii, factor de risc pentru sănătatea pe termen lung a copiilor. Atunci când părinţii consumă alimente de tip fast-food, băuturi carbogazoase sau multe dulciuri şi, mai grav, le oferă şi copiilor aceste bombe calorice, cei mici vor deprinde gustul pentru acestea şi le vor consuma şi în adolescenţă şi la maturitate.

Este foarte probabil ca vicii precum fumatul şi consumul de alcool să fie copiate de copii mai ales în adolescenţă.