Nu face la oliţă? Aşa îl convingi!
Cel mai potrivit moment pentru a-l învăţa pe copil să-şi facă nevoile la oliţă este între 18 şi 20 de luni. La această vârstă, copilul începe să-şi controleze sfincterul, adică acei muşchi care ţin închise vezica şi anusul.
Sigur că există şi excepţii şi că sunt copii care îşi fac nevoile la oliţă chiar şi de la opt luni. Dar pediatrii sunt de părere că în aceste cazuri este vorba doar despre un reflex, nu despre un act conştient.
Îl poţi ţine fără scutec
Cei mai mulţi copii nu vor să renunţe la scutec pentru că încă de la naştere sunt obişnuiţi să-l poarte. Nu-i pune scutecul şi vei vedea că nu-i convine deloc senzaţia de ud sau de murdar şi va simţi nevoia să semnaleze când îşi face nevoile.
Tu va trebui însă să te pregăteşti sufleteşte ca, pentru o vreme, să speli o cantitate mare de hăinuţe. Diana (26 de ani) a aplicat această metodă şi a reuşit:
„Alex n-a stat pe oliţă nicio secundă, deşi am încercat să-l conving de nenumărate ori. După ce a împlinit 2 ani şi 3 luni am început să-l ţin toată ziua fără scutec, direct în chiloţei. La început protesta, nu se simţea confortabil, dar apoi s-a obişnuit. Imediat şi-a dat seama că e neplăcut să se ude. Am folosit pentru el şi un reductor pentru capacul de toaletă, special pentru copii. Acum are 2 ani şi 6 luni şi mai face pe el în timpul somnului dacă este prea obosit la culcare. Dar ziua nu mai avem deloc astfel de probleme”.
Trebuie să ai timp la dispoziţie
Momentul în care alegi să-l „antrenezi“ pe cel mic pentru oliţă este foarte important. Nu are rost să începi dacă este bolnăvior sau când este chinuit de dinţişorii de lapte care încep să-i crească.
Va fi iritat şi prea puţin dispus să colaboreze cu tine. La fel de important este ca tu să dispui de suficient timp încât să poţi observa de fiecare dată când copilul dă semne că îşi face nevoile şi să-l pui pe oliţă. Nu este suficient să faci acest lucru o singură dată. Va trebui să te înarmezi cu o răbdare de fier, să fii pregătită să sacrifici ceva timp şi să te aştepţi inclusiv la împotrivire din partea copilului.
Indicat este să nu-l forţezi să stea pe oliţă prea mult timp dacă vezi că nu-şi face nevoile. Copilul se va plictisi şi, din acest motiv, rişti ca pe viitor să asocieze oliţa cu ceva neplăcut şi să o respingă cu şi mai multă înverşunare. Tocmai pentru a evita o astfel de problemă, Daniela (32 de ani) a profitat de concediu pentru a începe operaţiunea „oliţa“:
„Când Luiza (2 ani şi 6 luni) a împlinit doi ani, am decis că aş putea profita de zilele de concediu. I-am explicat la ce foloseşte oliţa şi i-am arătat cum trebuie să stea. O puneam pe ea când vedeam că dă semne să-şi facă nevoile, dar se abţinea. Asta până când mi-a venit ideea să răstorn în oliţă ceea ce făcuse în scutec. Aşa a înţeles la ce foloseşte oliţa şi de ce o luam pe sus către ea de fiecare dată când vedeam semne că începe să-şi facă nevoile,” spune Daniela.
Alegeţi împreună oliţa
Poţi pregăti copilul pentru etapa oliţei povestindu-i din timp că va urma să-şi facă nevoile acolo când va mai creşte. Este de ajutor să cumperi împreună cu copilul oliţa. Încurajează-l să o aleagă el pe aceea care i se pare interesantă şi frumoasă. De asemenea, poţi alege împreună cu copilul şi chiloţeii pe care îi va purta în loc de scutec.
În tot acest timp, explică-i faptul că acum este măricel şi va trebui să renunţe la scutec. La fel de important este să-l încurajezi pe copil de fiecare dată când reuşeşte. În cazul Andreei (30 de ani), această metodă a dat rezultate:
„Cum se trezea, îl puneam pe Lucian pe oliţa pe care singur şi-o alesese din magazin. La fel făceam de câte ori veneam de la plimbare, din parc. Şi nu aşteptam niciodată mai mult de cinci minute până când făcea. Îl lăudam şi chiar îl sunam pe tati să îl laud şi lui. Lucian era fericit că îmi face pe plac. Cu toate astea, mai are momente când face pe el dar, din cât am discutat şi cu pediatrul, până la trei ani şi chiar după trei ani, astfel de accidente sunt normale, mai ales dacă se întâmplă în timpul nopţii.”