Micuţii s-au ars la plajă? Aplicaţi comprese cu apă plată!
Aplicaţi loţiuni dermatocosmetice sau apă termală, cu efect calmant asupra pielii, imediat după plajă!
Puneţi comprese cu apă fiartă şi răcită sau cu apă plată la temperatura camerei! Aveţi, însă, grijă la gheaţă. Aplicarea repetată poate scădea fluxul sanguin local şi poate agrava leziunile şi întârzia vindecarea.
Nu aplicaţi creme grase sau unguente, pentru că pot determina agravarea leziunilor! Daţi copilului o aspirină sau un antiinflamator, imediat după expunerea la soare, pentru că poate bloca apariţia arsurii solare! Dar asta doar în cazul copiilor care au peste 10 ani.
Nu aplicaţi pe pielea micuţilor cremă de gălbenele, de muştar sau iaurt, deoarece pot determina sensibilizări ale pielii şi apariţia de dermatite de contact, dificil de tratat, care pot persista ulterior pentru tot restul vieţii.
Consumul de lichide este foarte important, dar şi repausul fizic, copilul fiind ferit de razele soarelui. Dacă arsurile sunt avansate sau vârsta copilului este mică, se recomandă prezentarea de urgenţă la medic.
Folosiţi cremă protectoare o dată la două ore
Pentru a preveni apariţia arsurilor solare, se recomandă aplicarea unei creme fotoprotectoare cu douăzeci de minute înainte de plajă. La fiecare două ore crema se întinde din nou pe tot corpul şi se evită expunere la soare în intervalul orar 11-16.
Se recomandă ca micuţii să poarte hăinuţe largi, subţiri şi pălărie de soare. Expunerea la soare se face în mod gradat, crescând treptat timpul de plajă. Este interzisă expunerea la soare în cazul copiilor cu vârsta sub 3 ani.
Important!
Arsurile solare din copilărie se corelează cu riscul de cancer de piele la vârstă adultă. Studiile arată că un istoric de mai mult de trei arsuri solare în copilărie determină un risc de şase ori mai mare de a dezvolta cancer al pielii în următoarele decade de viaţă.