Lăsaţi-i să creadă cât mai mult în Moş Crăciun!
Nu există o vârstă de la care Moşul să poate veni la un copil şi nici o perioadă anume când să se oprească. Ideal este să vină cât mai devreme.
“Chiar dacă până la un an şi jumătate bebeluşul înţelege prea puţin din ce se întâmplă în jur, nu strică să se obişnuiască. De la vârsta de doi ani, puteţi să îi povestiţi despre cel ce vine cu daruri. Este bine să-l pregătiţi pentru întâlnire, altfel, dacă e luat prin surprindere, se poate speria”, spune psihologul Click!, Mihaela Vintilă.
Venirea lui Moş Crăciun la un copil are numeroase beneficii, adaugă specialistul. El apare ca o răsplată, un personaj care aduce bucurie. Fiecare dintre noi are nevoie de sărbătoare, de ceva în care să creadă. Un alt beneficiu este acela că Moşul responsabilizează copilul, care trebuie să fie bun şi cuminte pentru a primi darurile.
“Prin urmare, cu cât crede mai mult timp în Moş Crăciun, cu atât mai bine pentru sufletul lui de copil”, adaugă psihologul.
Ce-i spui când Moşul nu i-a adus ce i-a cerut
Înainte de noaptea de Crăciun, copilul îi scrie Moşului lista cu dorinţe. Evident, multe dintre ele nu pot fi îndeplinite de părinţi şi nu neapărat din motive financiare.
Părinţii trebuie să-l scuze pe Moş că “e bătrân şi a uitat, sau că nu a mai găsit în magazine, dar că poate la anu’ îi va aduce”. De asemenea, Moşul va tempera un copil nemulţumit de daruri cu explicaţii adecvate, pe un ton calm şi blând.
Atenţie la podoabele de brad
Dacă aveţi copil până în trei ani, care a început să meargă în picioare, trebuie să-l supravegheaţi cu mare atenţie să nu se apropie de brad. Îl poate răsturna, se poate răni, plus că decoraţiunile în sine pot fi periculoase.
El nu trebuie să atingă instalaţia electrică de pom, când este în funcţiune. Puteţi împodobi bradul, însă, cu decoraţiuni moi, din diverse materiale mai puţin periculoase, gen cauciuc, mătase şi hârtie.
Între 5 şi 7 ani, încep să-şi pună întrebări
Copiii care încep să meargă la grădiniţă şi la şcoală află, din comunitate, că Moş Crăciun nu există. Vârsta la care încep, de fapt, să-şi pună întrebări este de 5-7 ani.În această perioadă ei încep să recunoască persoanele deghizate.
Pe cât posibil, încercaţi să-i spuneţi că ceilalţi copii s-au înşelat. Dacă vedeţi că ştie prea multe şi că nu mai poate fi păcălit, veţi fi nevoiţi să recunoaşteţi adevărul.