Insomnia afectează memoria copilului

1 2 jpg jpeg

Insomnia este o tulburare a somnului care constă fie în reducerea timpului de odihnă, fie în întreruperea acestei perioade sau dificultatea de a adormi. Dacă durata de somn se scurtează, copilul este obosit, agitat, nervos, nu se poate juca, nu poate mânca, tot programul lui este dat peste cap.

Printre cele mai frecvente cauze ale insomniei se numără: anxietatea, oboseala excesivă fizică sau psihică, stări puternice de excitaţie, frică, încărcătură emoţională mare a anumitor întâmplări sau evenimente care au avut deja loc sau care urmează să se petreacă.

De asemenea poate fi însoţită de alte manifestări, cum sunt coşmarurile nocturne, stări diurne de frică sau anxietate, ticuri, obsesii.

Insomnia e o problemă ce nu trebuie ignorată, pentru că este un simptom care spune ceva despre starea pacientului. Durere, frică, disconfort sau altceva - este necesar să fie depistată cauza lor, pentru ca această afecţiune să-şi găsească o rezolvare.

În caz contrar, programul copilului va deveni haotic, iar el nu va fi capabil de activităţile din timpul zilei. Insomnia afectează şi capacităţile psihice, îndeosebi memoria, atenţia şi gândirea, dar şi starea afectivă sau capacitatea de relaţionare.

În toate cazurile, o atmosferă calmă şi destinsă înainte de culcare, fără agitaţie şi activităţi solicitante, este de ajutor.

Ameninţările de genul „dacă nu dormi, n-o să mergem în parc, n-o să-ţi cumpăr cutare lucru”, pedepsele, certurile înrăutăţesc situaţia şi nu o rezolvă.

Starea copilului va deveni şi mai proastă, el îşi va găsi şi mai greu liniştea necesară pentru a adormi.

image