Igiena strict─â fere┼čte ┼čcolarii de boli

1 2 jpg jpeg

Gripa, virozele ┼či bolile copil─âriei, precum varicela ┼či rubeola, sunt principalele afec┼úiuni cu transmitere respiratorie. Foarte expu┼či la aceste categorii de maladii sunt elevii care petrec c├óteva ore pe zi ├«n comunit─â┼úi, copiii afla┼úi la gr─âdini┼ú─â ┼či cei care folosesc transportul ├«n comun. ┼×i gripa este u┼čor de transmis de la o persoan─â la alta dac─â cei expu┼či la virus nu sunt vaccina┼úi. ÔÇ×Transmiterea gripei depinde, ca ├«n majoritatea infec┼úiilor, ┼či de organismul expus la agentul infec┼úios. A┼ča se explic─â de ce, ├«n acela┼či condi┼úii, unii se ├«mboln─âvesc de grip─â ┼či al┼úii nu", spune medicul infec┼úionist Emanoil Ceau┼ču de la Institutul ÔÇ×Victor Babe┼č" din Capital─â.

Spălarea mâinilor, foarte importantă

Sp─âlarea m├óinilor cu s─âpun, ├«nainte de gust─ârile pe care le iau ├«n pauze, este o regul─â de igien─â care ├«i fere┼čte pe ┼čcoalari de parazi┼úii intestinali, de problemele digestive ┼či de hepatita A. Aceasta deoarece majoritatea infec┼úiilor luate de la ┼čcoal─â sunt de natur─â digestiv─â. Fructele ┼či legumele trebuie s─â fie consumate doar dup─â ce au fost foarte bine sp─âlate, iar sticlele de suc sau de ap─â nu trebuie ├«mprumutate ┼či altor persoane. Cu toate acestea, igiena nu este suficient─â, iar protec┼úia eficient─â se poate ob┼úine doar prin vaccinare. Imunizarea antigripal─â se face anual, cu produse realizate ├«n func┼úie de tulpinile de virus active.

┼×i creioanele poart─â boli

Pentru a preveni infectarea cu virusuri ┼či bacterii, ├«nva┼ú─â-l pe copil s─â nu foloseasc─â obiecte care nu-i apar┼úin. Micu┼úii trebuie s─â ┼čtie c─â stiloul, creioanele ┼či alte obiecte care pot fi roase ┼či contaminate cu salvi─â nu trebuie s─â fie folosite ├«n comun. Avertizeaz─â-l c─â, de┼či el se spal─â des pe m├óini, ceilal┼úi copii pot s─â nu fac─â acela┼či lucru. Astfel, va deveni mai precaut ┼či va refuza cu mai mult─â u┼čurin┼ú─â atunci c├ónd colegii ├«i ofer─â bomboane sau alte produse care nu mai sunt ├«n ambalaj.

A┼ča ├«l po┼úi ajuta!

Ca p─ârinte nu po┼úi controla foarte riguros igiena copilului t─âu la ┼čcoal─â, dar pune-i tot ce are nevoie ├«n rucsac astfel ├«nc├ót s─â nu duc─â lips─â de nimic. Sunt necesare ┼červe┼úelele de unic─â folosin┼ú─â cu care s─â se ┼čtearg─â pe m├óini dup─â ce se spal─â, ┼červe┼úele umede pentru cazul ├«n care copilul nu are acces rapid la o surs─â de ap─â ┼či gelurile antibacterine pe care s─â le folosesc─â de c├óte ori atinge obiecte care ar putea fi contaminate, cum ar fi u┼čile de la baie.

P─âstreaz─â-i unghiile scurte, astfel ├«nc├ót microbii s─â nu se depoziteze ├«n spa┼úiile dintre carne ┼či unghie ┼či ├«nvele┼čte-i ├«ntotdeauna m├óncarea ├«n ┼červe┼úele astfel ├«nc├ót s─â nu ating─â sandvi┼čurile direct cu m├óinile.

Preg─âte┼čte-i o sticl─â cu ap─â sau cu suc din care s─â bea doar el ┼či ├«nva┼ú─â-l s─â refuze dac─â un alt copil ├«i ofer─â s─â bea dintr-o sticl─â deja desf─âcut─â. ┼óine cont ┼či de faptul c─â vaccinarea copilului, potrivit schemei recomandate de medicii pediatrii, asigur─â protec┼úie ├«mpotriva multor boli contagioase precum meningita, varicela, tuse convulsiv─â, rubeola, rujeola sau poliomielita. A┼čadar, consult─â-te cu medicul copilului ├«n privin┼úa vaccinurilor pe care ar trebui s─â le fac─â ├«n aceast─â perioad─â.