Igiena strictă fereşte şcolarii de boli

1 2 jpg jpeg

Gripa, virozele şi bolile copilăriei, precum varicela şi rubeola, sunt principalele afecţiuni cu transmitere respiratorie. Foarte expuşi la aceste categorii de maladii sunt elevii care petrec câteva ore pe zi în comunităţi, copiii aflaţi la grădiniţă şi cei care folosesc transportul în comun. Şi gripa este uşor de transmis de la o persoană la alta dacă cei expuşi la virus nu sunt vaccinaţi. „Transmiterea gripei depinde, ca în majoritatea infecţiilor, şi de organismul expus la agentul infecţios. Aşa se explică de ce, în acelaşi condiţii, unii se îmbolnăvesc de gripă şi alţii nu", spune medicul infecţionist Emanoil Ceauşu de la Institutul „Victor Babeş" din Capitală.

Spălarea mâinilor, foarte importantă

Spălarea mâinilor cu săpun, înainte de gustările pe care le iau în pauze, este o regulă de igienă care îi fereşte pe şcoalari de paraziţii intestinali, de problemele digestive şi de hepatita A. Aceasta deoarece majoritatea infecţiilor luate de la şcoală sunt de natură digestivă. Fructele şi legumele trebuie să fie consumate doar după ce au fost foarte bine spălate, iar sticlele de suc sau de apă nu trebuie împrumutate şi altor persoane. Cu toate acestea, igiena nu este suficientă, iar protecţia eficientă se poate obţine doar prin vaccinare. Imunizarea antigripală se face anual, cu produse realizate în funcţie de tulpinile de virus active.

Şi creioanele poartă boli

Pentru a preveni infectarea cu virusuri şi bacterii, învaţă-l pe copil să nu folosească obiecte care nu-i aparţin. Micuţii trebuie să ştie că stiloul, creioanele şi alte obiecte care pot fi roase şi contaminate cu salviă nu trebuie să fie folosite în comun. Avertizează-l că, deşi el se spală des pe mâini, ceilalţi copii pot să nu facă acelaşi lucru. Astfel, va deveni mai precaut şi va refuza cu mai multă uşurinţă atunci când colegii îi oferă bomboane sau alte produse care nu mai sunt în ambalaj.

Aşa îl poţi ajuta!

Ca părinte nu poţi controla foarte riguros igiena copilului tău la şcoală, dar pune-i tot ce are nevoie în rucsac astfel încât să nu ducă lipsă de nimic. Sunt necesare şerveţelele de unică folosinţă cu care să se şteargă pe mâini după ce se spală, şerveţele umede pentru cazul în care copilul nu are acces rapid la o sursă de apă şi gelurile antibacterine pe care să le folosescă de câte ori atinge obiecte care ar putea fi contaminate, cum ar fi uşile de la baie.

Păstrează-i unghiile scurte, astfel încât microbii să nu se depoziteze în spaţiile dintre carne şi unghie şi înveleşte-i întotdeauna mâncarea în şerveţele astfel încât să nu atingă sandvişurile direct cu mâinile.

Pregăteşte-i o sticlă cu apă sau cu suc din care să bea doar el şi învaţă-l să refuze dacă un alt copil îi oferă să bea dintr-o sticlă deja desfăcută. Ţine cont şi de faptul că vaccinarea copilului, potrivit schemei recomandate de medicii pediatrii, asigură protecţie împotriva multor boli contagioase precum meningita, varicela, tuse convulsivă, rubeola, rujeola sau poliomielita. Aşadar, consultă-te cu medicul copilului în privinţa vaccinurilor pe care ar trebui să le facă în această perioadă.