Efecte adverse ale tratamentului cu antibiotice la copii

1 2 jpg jpeg

Antibioticele nu numai că omoară bacteriile responsabile de anumite infecţii cu care se confruntă copilul, dar pot să distrugă şi acele bacterii prietenoase care formează flora intestinală. Aceste bacterii prietenoase de obicei reglează consistenţa scaunelor copilului şi ajută digestia.

Eliminând aceste bacterii, scaunele copilului ar putea deveni moi, apoase şi mult mai frecvente. Iar acest lucru este cu atât mai probabil cu cât copilul consumă mai multe antibiotice pe termen lung. Trebuie ştiut că orice tratament cu antibiotice trebuie însoţit şi de unul cu probiotice ce ajută la reglarea florei intestinale. Efecte adverse ale tratamentului cu antibiotice: diaree În unele cazuri, mai ales la bebeluşi, antibioticele pot fi responsabile de apariţia a 6-8 scaune moi pe zi, lucru care trebuie semnalat medicului. De asemenea, trebuie să contactezi medicul imediat dacă observi sânge în scaunul copilului sau cel mic se plânge de crampe abdominale sau vomită. Vorbeşte cu medicului şi cere-i să-ţi recomande probioticul potrivit. De asemenea, în unele cazuri se poate schimba antibioticul sau se poate micşora doza. În cazurile în care diarea este severă, la recomandarea medicului se poate întrerupe administrarea medicamentului.

Un alt efect advers este dermatita de scutec ce poate apărea în urma tratamentului cu antibiotic. Dermatita de scutec poate fi de contact ca urmare a scaunelor moi şi iritante ale copilului sau poate fi fungică.

Aceasta din urmă apare din cauza absenţei unei flore intestinale normale care permite ciupercilor să crească mai mult decât este cazul în intestine. Aceste ciuperci ies odată cu scaunele şi provoacă iritaţia.

Poţi încerca să calmezi iritaţia cu creme de îngrijire pe bază de oxid de zinc şi cu administrarea probioticelor.

În cazul în care iritaţia este extrem de severă, pielea funduleţului este foarte roşie, cu vezicule, ar trebui să opreşti antibioticul şi să ceri de urgenţă sfatul medicului.

Aftele pot apărea din cauza faptului că antibioticele distrug şi flora normală din interiorul cavităţii bucale şi astfel ciupercile pot creşte în gură. Poţi observa cu uşurinţă pete albe pe interiorul obrajilor, pe limbă, pe gingii sau pe interiorul buzelor.

Cere sfatul medicului care îţi poate prescrie cel mai bun badijon bucal pentru tratarea aftelor.C

Citeşte continuarea articolului pe totuldespremame.ro