Durerea de ureche la copii: posibile cauze şi tratament
Durerea de ureche la copii poate avea diferite intensităţi şi diferite cauze. Poate afecta una sau ambele urechi. Nu orice durere de ureche trebuie să ne îngrijoreze, dar, în funcţie de posibilele cauze, ne putem orienta pentru a-i acorda celui mic primul ajutor pentru calmarea suferinţei.
Cauze posibile pentru durerea de ureche la copii Otitele medii acute: sunt cele mai frecvente cauze pentru durerea de ureche. Pot fi cauzate de virusuri şi bacterii. Cel mai frecvent este vorba despre o infecţie virală la nivelul urechii medii (spaţiul din spatele timpanului).
Copilul este agitat, se trage de ureche si plânge, nu poate dormi şi în aproximativ 50-60% din cazuri face febră. Sunt afectaţi mai ales copiii cu vârsta între 6 luni şi 3 ani, dar rămâne o problemă destul de des întâlnită până în jurul vârstei de 8-9 ani (90% dintre copii fac cel puţin un episod de otită medie acută pe an). Majoritatea otitelor medii acute însoţesc un episod de viroză respiratorie.
În general diagnosticul este pus de către medic pe baza aspectului membranei timpanului. Tratamentul poate necesita şi administrarea unui antibiotic dacă este vorba de o infecţie bacteriană, dar majoritatea se vindecă sub tratament simptomatic.
: se mai numeşte şi otita înotătorului şi reprezintă inflamaţia tegumentului care căptuşeşte canalul auditiv extern de la intrarea în ureche până la timpan. Apare cel mai des în anotimpul cald şi la copiii care merg la piscină.
Debutul este de obicei cu mâncărime a urechii, dar locul poate deveni rapid dureros dacă se infectează. Uneori se poate localiza formând un mic abces la intrarea în ureche care poate să dreneze spontan sau să necesite o mică intervenţie. Diagnosticul este facil si tratamentul, în majoritatea cazurilor, doar local.
: rănirea cu un beţişor de ureche, unghia de la deget sau orice alt corp străin pot genera durere locală. Mai mult, dacă locul se infectează, durerea devine supărătoare. De obicei leziunea este vizibilă, copilul nu face febră şi durerea este de intensitate moderată. Dacă apare înroşirea pavilionului urechii şi inflamaţia acestuia, trebuie neapărat cerut sfatul unui medic.
: în general este nedureros, dar dacă apare o acumulare mare de cerumen poate să apară şi durerea. Durerea se poate accentu dacă dopul se împinge către interiorul urechii cu un beţişor. Tratamentul consta în extragerea dopului şi eventual tratament antiinflamator local.
: poate provoca durere dacă obiectul este ascuţit sau împins profund în interiorul urechii. În special copiii mici au tendinţa de a-şi introduce obiecte mici în nas şi în urechi.
Trebuie atenţie sporită mai ales în cazul în care corpul străin este reprezentat de o sămânţă cu potenţial germinativ (fasole, mazăre etc) deoarece umezeala din ureche o va determina să încolţească eliminând local substanţe care pot răni tegumentul şi pot provoca infecţii şi dermatite. Tratamentul constă în extragerea corpului străin şi tratament local. Acesta va fi stabilit de către medic.
(barotrauma): durerea apare prin diferenţa de presiune dintre aerul din mediul înconjurător şi cel din urechea medie, de obicei la aterizare, mai intensă dacă cel mic este răcit. Acelaşi mecanism îi poate provoca durere şi în cazul mersului cu maşina pe serpentine sau la altitudini mari la munte. De cele mai multe ori o doză de antialgic va rezolva problema.
Citeşte continuarea articolului pe totuldespremame.ro