Dr. Mihai Craiu: Un semn pe care ar trebui să îl știe toți părinții! Ce este testul paharului

Renumitul medic pediatru Mihai Craiu atrage atenţia, pe Spaţiul Virtual pentru Copii, asupra unui simptom pe care orice părinte ar trebui să îl cunoască.

image

„Acum în România sunt pline camerele de gardă de la toate spitalele de copii. Telefonul sună la ambulanță continuu. Medicii de familie răspund unui număr mult mai mare de apeluri decât de obicei. Poate și pentru că am obosit, cu toții, să respectăm reguli stricte iar "relaxarea" a fost făcută prea abrupt...

În acest context, în care febră au foarte mulți copii, TREBUIE să cunoașteți un semn ce reprezintă o mare urgență.

Când un copil are febră si apar pe corpul lui mici pete (de culoare roșie sau vișinie) care NU dispar atunci când apăsăm cu un pahar de sticlă pe ele, ar putea fi grav. Foarte grav... de obicei meningită sau septicemie.

Dacă un copil febril face brusc o erupție pe piele este un motiv serios ca să vă sfătuiți imediat cu medicul dvs. Dacă există și durere intensă de cap, vărsături "în jet", fără motiv, dacă este deranjat de lumină copilul dvs sau dacă ii bombează fontanela (partea moale de lângă creștetul capului la sugari) atunci trebuie să sunați la 112. Sau să mergeți imediat la spital.

Testul paharului poate face diferența dintre viață și moarte, în unele cazuri grave. Nu numai la copil...

Febră fac toți copiii mici când răcesc. Erupție au puțini iar erupție care NU dispare la testul paharului au foarte puțini. Aceștia trebuie să ajungă imediat la medic”, scrie dr. Mihai Craiu pe Spaţiul Virtual pentru Copii.

Citeşte şi: Cu simptomele meningitei nu e de glumit!

Care sunt simptomele meningitei la copiii mici

Manifestările meningitei la bebeluşi şi preşcolari pot include febra mare instalată rapid sau febra în care mâinile şi picioarele rămân reci, durerea de cap, vărsăturile, diareea, durerile musculare, crampele stomacale. Copilul poate să plângă într-un fel neobişnuit sau să geamă, să nu suporte lumina şi să devină palid la faţă. Aceste semne pot apărea în orice ordine, iar unele dintre ele pot să nu apară deloc.

Foto: FOTO: Facebook/ Spitalul Virtual pentru Copii

Citeşte şi: Dr. Mihai Craiu: ”Sintagma gras si frumos nu mai este ancorata in realitate!”