Dr. Mihai Craiu: ”Sintagma gras si frumos nu mai este ancorata in realitate!”

1 dr mihai craiu fondatorul spitalului virtual pentru copii fiul m jpg jpeg

Dr. Mihai Craiu a ales să atragă atenţia asupra obezităţii în rândul copiilor.

Pediatrul a detaliat pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii problema obezitatii in randul copiilor si adolescentilor.

”Epidemia globală de obezitate, cu tot ce presupune ea (risc de mortalitate precoce de cauză cardiovasculară, diabet sau cancer, depresie) afectează, din ce in ce mai mult, adolescenţii si copiii. Inclusiv în România.

Sintagma „gras şi frumos” nu mai este deloc ancorată in realitate. Este un concept perimat pentru ţara noastră in 2019.

Revenind la obezitate… Acest studiu recent identifica 3 factori de risc ce ar putea fi utilizaţi in predicţia obezităţii unui copil altfel sănătos.

Ca să putem raspunde la intrebarile părinţilor legate de obezitate (Va fi copilul meu un adolescent obez? Copilul meu obez are riscul să rămână un adolescent/adult obez?) putem utiliza 3 factori ce par a fi puternic asociaţi cu riscul de obezitate.

1. Indicele de masă corporală crescut al copilului

2. Indicele de masa corporala crescut al mamei

3. Nivelul educaţional scăzut al mamei

Adolescenţii care au avut la inceputul studiului (au fost urmăriti de la vârsta de 2 ani in sus, cu măsuratori periodice) toţi cei trei factori de risc, au fost aproape toţi obezi (3 din 4 au avut obezitate!) in timp ce aceia care nu au avut nici unul din factorii de risc au avut obezitate doar in 13% din cazuri (1 din 7 au avut obezitate in adolescenţă).