De ce plânge bebeluşul?
Până la împlinirea vârstei de trei luni, bebeluşul poate plânge chiar şi trei ore pe zi. Din fericire, aceste episoade se diminuează pe măsură ce copilul înaintează în vârstă. Principalele motive pentru care el se manifestă astfel sunt: fie îi este foame, fie trebuie schimbat, fie este obosit, simte nevoia de afecţiune sau are prea multă energie. De asemenea, plânsetele pot semnala că micuţul are colici, febră sau pur şi simplu reacţionează la starea de anxietate şi de depresie a mamei. Poate fi şi o reacţie la la stimulii exteriori (lumină, gălăgie, variaţii de temperatură), cu care el nu este încă obişnuit. Mângâie-l uşor!
Primul lucru pe care trebuie să-l faci pentru ca într-un final să-l linişteşti pe micuţ este să verifici dacă îi este foame sau are nevoie să fie schimbat. Apoi asigură-te că nu are febră. Ia-l în braţe şi mângâie-l, eventual masează-l uşor pe burtică şi vorbeşte-i încet. Pentru a-l calma, poţi încerca să-i faci baie şi apoi să-l plimbi prin cameră, căci uneori este posibil să plângă şi fiindcă este plictisit.
Statisticile arată că aproximativ 10-20% dintre sugari au colici. Dacă şi bebeluşul tău are această problemă, este indicat să-i aplici comprese calde pe abdomen sau să-l masezi uşor. Atenţie însă, dacă plânsetele sunt stridente, este cazul să chemi medicul, mai ales dacă varsă, are diaree sau este constipat.