De ce nu e bine să îl răsfeţi prea mult
Copilul răsfăţat are toate şansele să devină un adult cu probleme, căruia îi va fi greu să ia viaţa în piept de unul singur. Şi asta pentru că în perioada copilăriei a fost obişnuit ca părintele să facă în locul său o serie de lucruri.
Devine dependent
Cei mici şi alintaţi peste măsură pot dezvolta un comportament de dependenţă faţă de părinţii lor, fapt care le va cauza ulterior o serie de dezavantaje. Deseori, ca adulţi, nu se vor simţi confortabil să petreacă timp singuri, deoarece până atunci sursa fericirii lor a fost mereu reprezentată de alte persoane.
SOLUŢIE
Învaţă-l că anumite lucruri le poate face şi de unul singur, iar dacă are nevoie, îi poţi fi alături ca simplu observator, îndrumându-l când e cazul.
Are un comportament iresponsabil
În momentul în care este răsfăţat, copilul uită să fie responsabil. De aceea, se va simţi nemotivat şi va fi instabil din punct de vedere emoţional, fiindu-i greu să facă faţă problemelor, chiar dacă acestea sunt minore.
Pentru a-l ajuta să se responsabilizeze, dă-i sarcini mici - de exemplu, să îşi pună jucăriile în ordine, să îşi facă patul sau să ajute la aranjarea mesei.
Uită ce e respectul
Însoţită de sfidare, lipsa respectului reprezintă o caracteristică a copilului răsfăţat, obişnuit să îi manipuleze pe cei din jur după bunul său plac. Din cauză că i se permit prea multe şi este cocoloşit excesiv, acestuia îi cresc corniţele, considerând că totul i se cuvine. Când nu primeşte ceea ce îşi doreşte, începe să se comporte urât, adoptând o atitudine de revoltă.
SOLUŢIE
Arată-i prin comportamentul tău când greşeşte şi nu trece uşor cu vederea o atitudine nepoliticoasă.
Abilităţi sociale scăzute
Deoarece nu a avut ocazia să asimileze un model sănătos de comportament, care implică atât a primi, cât şi a oferi, copilului răsfăţat îi va fi greu să lege relaţii de prietenie. Acest lucru se întâmplă din cauză că nu poate empatiza cu ceilalţi şi caută mereu gratificarea.
O soluţie este să participaţi ca voluntari în cadrul asociaţiilor care merg la copiii din familii defavorizate, pentru a le oferi din jucăriile şi din hainele sale.
Nu are ocazia să înveţe ce e răbdarea
Răbdarea se învaţă încă din perioada copilăriei. Să presupunem că te afli cu cel mic într-un magazin cu jucării şi, la vederea acestora, el începe entuziasmat să ţipe că vrea să îi cumperi imediat ceva. Dacă primul impuls va fi să îi îndeplineşti pe loc cerinţa, el va ţine minte că acest tip de comportament îl va ajuta să obţină ceea ce îşi doreşte.
SOLUŢIE
Este indicat să ai o discuţie cu el înainte, în care să-i explici cum veţi proceda în diverse situaţii. În cazul exemplificat anterior, spune-i că îşi poate alege o singură jucărie, fără să se grăbească. În acest fel va învăţa să aibă limite şi să ia decizii.
Ignoră regulile
Fiind învăţat să facă lucrurile în maniera lui, copilul va întâmpina probleme la grădiniţă, la şcoală sau la serviciu, atunci când va fi adult. Pentru că nu a fost obişnuit să se ghideze după un anumit set de reguli, nu va şti cum să se adapteze unui orar deja stabilit şi va avea deseori tendinţa să se sustragă din mediul respectiv, chiulind sau lipsind de la muncă, în funcţie de caz.
Părintele trebuie să înţeleagă că răsfăţul şi fericirea copilului sunt două concepte total diferite.
Nu acceptă refuzul
Când te gândeşti la un copil răsfăţat, primul lucru care-ţi vine în minte este acela că primeşte tot ceea ce vrea, cum şi când îşi doreşte. De multe ori, părintele consideră că prin pedepse va mai putea repara ceva.
SOLUŢIE
Cea mai bună metodă este crearea unui sistem de valori pe care să-l deprindă încă de la început. Aşa va învăţa să îşi organizeze timpul şi să aibă controlul asupra acţiunilor sale, însă într-un mod pozitiv.