De ce este necesar vaccinul ROR

1 2 jpg jpeg

Unul dintre vaccinurile de care se tem mulţi părinţi este cel contra rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR), din cauza posibilelor reacţii adverse. Rujeola duce la deces, aşa cum s-a întâmplat şi în recenta epidemie din ţara noastră.

Ce conţine şi cum acţionează

Vaccinul ROR conţine forme vii, atenuate, ale virusurilor rujeolic, urlian (implicat în apariţia oreionului) şi rubeolic. Când în organism pătrund aceste forme ale virusurilor, sistemul imunitar fabrică anticorpi, care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi a rubeolei. „Îi introduci o parte neagresivă din microb şi el, organismul, se crede atacat“, spune Otilia Ţigănaş, medic primar medicină de familie. Cantitatea de virusuri din compoziţia vaccinului nu cauzează boala în sine, aşa cum se crede, ci pregăteşte apărarea naturală a organismului.

Când şi unde se face

Vaccinul ROR se face la medicul de familie al copilului, primul la vârsta de 12 luni, iar rapelul la 5 ani, pentru copiii care împlinesc această vârstă după 2016, iar pentru ceilalţi se va face la 7 ani. În cazuri extreme, în zone cu epidemii, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni, cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an. Adolescenţilor şi persoanelor adulte care nu au fost vaccinaţi împotriva celor 3 boli, li se recomandă, de asemenea, vaccinarea preventivă, mai ales că, odată cu înaintarea în vârstă, manifestarea simptomelor este mult mai agresivă.

Contraidincaţii şi reacţii adverse

Vaccinul ROR este contraindicat în cazul în care copilul are o boală acută, cu sau fără febră, sau este alergic la ou, deşi există numeroase studii care arată că se poate administra şi în această situaţie. În ambele cazuri, decizia de a nu vaccina se ia împreună cu medicul pediatru sau cu medicul alergolog. Ca toate medicamentele, inclusiv vaccinurile pot da reacţii adverse, chiar dacă acestea nu se manifestă la toată lumea. Între cele mai comune se numără febră (< 38,5 °C), erupţii cutanate, nas înfundat, rinoree (secreţii mucoase, tuse),foarte rar convulsii şi encefalită (0,4 – 1/1.000.000).

Ce spun instituţiile abilitate

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră vaccinul ROR deosebit de important. „Vaccinul a fost introdus în calendarul naţional începând cu anul 2005, acoperirile vaccinale menţinându-se o perioadă de timp peste 95% (ţinta OMS). Din 2010 valorile acestor acoperiri vaccinale au avut o tendinţă descrescătoare, situându-se în 2015 la 85,8% (doza I) şi la 67% (doza a-II-a)“, se arată în raportul pentru anul 2015 transmis de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Acelaşi raport arată că, faţă de anul trecut, anul acesta situaţia este mult mai alarmantă, numărul bolnavilor de rujeolă crescând de 10 ori, numai în primele 8 luni, când s-au înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de judeţe din ţară, 3 copii murind.

Info

Vaccinul ROR nu provoacă autism, aceasta fiind una dintre temerile părinţilor care refuză vaccinarea. Potrivit mai multor studii realizate pe milioane de persoane, în Danemarca, Finlanda, Canada, Japonia, Polonia şi Asia, nu există nicio legătură între ROR şi autism.

Sfatul specialistului

Dr. Otilia Ţigănaş, medic primar medicina de familie, www.otiliatiganas.ro

Rujeola, rubeola şi oreionul se previn minunat prin vaccinare. Inocularea (înţepătura) se face în braţ şi nu doare. Spre deosebire de multe altele, acest vaccin chiar este disponibil. Sfatul meu este ca şi în cazul în care copilul vostru are sub 1 an, să vă anunţaţi imediat medicul de familie de orice contact cu persoane infestate cu una dintre cele 3 boli, în mod special în cazul rujeolei.

Cum se manifestă fiecare boală

· Rubeola este o boala infecţioasă cauzată de virusul rubeolic şi se transmite prin atingerea lucrurilor contaminate.Printre simptome se numără: febra, durerile de cap, rinoreea uşoară, ochii roşii. Boala se face o singură dată şi imunizează corpul pentru întreaga viaţă.

· Oreionul este cauzată de virusul urlian, care se transmite uşor prin strănut, tuse sau contact cu obiecte contaminate. Dintre simptome, febra (39-40°C) însoţită de frisoane, umflarea obrajilor, durerea în timpul mestecatului sau vorbirii, cefaleea, oboseala, durerile musculare şi vărsăturile sunt cele mai frecvente.

· Rujeola sau pojarul se răspândeşte cu uşurinţă în colectivităţi, virusul transmiţându-se înainte ca boala să prezinte simptome. Debutează cu o erupţie de puncte roşii pe tot corpul (inclusiv pe limbă), febră, rinoree şi oboseală. Între alte simptome se numără intoleranţa la lumină, pleoapele umflate, lăcrimarea abundentă, răguşeala şi tusea seacă.