De ce este bine să-i vorbeşti copilului despre sex
În relaţia pe care o ai sau îţi doreşti să o ai cu al tău copil comunicare joacă un rol extrem de important. Există foarte multe motive bune pentru care ar trebui să fii tu cel care vorbeşte prima dată cu copilul tău despre sex.
Îi ajută să fie în siguranţă
Mai multe studii efectuate pe acestă temă au ajuns la concluzia că dacă părinţii vorbesc despre sex cu cei mici de la vârste timpurii şansele ca ei să folosească metode contraceptive cresc, iar primul act sexual are loc mult mai târziu.
Asta nu înseamnă că trebuie să îi descrii în detaliu ce implică viaţa sexuală de cuplu, dar este important ca informaţiile principale să le ştie de la tine. O bună educaţie sexuală se face în timp, mai ales că atunci când ei sunt mici te ascultă cu mai mare interes şi prind mult mai repede.
Majoritatea adolescenţilor de astăzi sunt contrariaţi de faptul că nu pot discuta cu părinţii despre problemele legate de sexualitate, fiind astfel „obligaţi” să discute cu prieteni de aceiaşi vârstă sau un pic mai mari dar fără experienţa necesară pentru a le oferi suportul căutat.
Mai mult de atât, un studiu din 1995 a scos la iveală faptul că părinţii adolescenţilor prezintă o credibilitate mult mai mare decât şcoala şi prietenii la un loc atunci când vine vorba despre primirea informaţiilor despre sex.
Analizezi mai bine ce înseamnă sexul pentru tine
O întrebare banală ”de ce fac oamenii sex”, nu este tocmai una neobişnuită pentru copiii de o anumită vârstă, dar îţi cere ţie să analizezi mai bine răspunsul şi să redescoperi omul din tine. Vorbindu-i copilului despre activitatea sexuală veţi descoperi împreună lucruri noi şi eventual în cazul în care flacară pasiunii în cuplu s-a cam stins, astfel se poate reaprinde.
Informaţiile pe care tu trebuie să i le transmiţi trebuie să fie simple astfel încât să le înţeleagă. Nu trebuie să neglijezi nici faptul că acum pe calculator este posibil să vezi şi să urmăreşti absolut orice şi este şi mai posibil ca tocmai tu să fii cel care află ceva nou de la copilul tău.
Învăţând împreună despre beneficiile şi dezavantajele oferite de activitatea sexuală, legătura dintre voi devine una tot mai strânsă, iar în cazul în care întâmpină dificultăţi sunt mult mai mari şansele ca tu să fii prima persoană pe care să o întrebe.
Este o modalitate de a vă păstra mintea „deschisă”
La capitolul sex niciodată nu ai suficiente informaţii. Tot timpul apare ceva nou, o boală, o fantezie. Vorbindu-i copilului tău despre acest aspect poţi să previi eventualele probleme legate de o sarcină nedorită sau o boală cu transmitere sexuală. Chiar dacă o astfel de discuţie nu este uşor de purtat pentru tine, este necesară. Pentru a întări şi mai mult legătura familială poţi să îţi iei partenerul şi copilul de mână şi să vă aşezaţi la o discuţie. Astfel îi vei transmite semnalul că este un subiect serios, care implică o responsabilitate mare şi o atenţie sporită.
Află care sunt motivele pentru care sexul doare AICI
Sexul este benefic atâta timp cât nu este de obligaţie
Părinţii sunt primul exemplu din viaţa copilului, este esenţial ca în momentul în care încep să apară primele întrebări să acorzi atenţia cuvenită acestui subiect şi să îl ajuţi să înţeleagă faptul că este o activitatea care trebuie făcută din plăcere, atunci când există sentimente frumoase şi întotdeauna protecţie.
În urma unei activităţi sexuale a apărut şi el în viaţa ta, deci acest aspect trebuie subliniat foarte clar. Trebuie specificate şi părţile frumoase şi cele mai puţin frumoase.
Observând modelul de familie unită, mai târziu exact asta va căuta şi el să obţină. Respectul pe care şi-l acordă părinţiii unul altuia, dar şi celui mic este un atu care se implementează foarte repede în creierul copilului şi din păcate rămâne acolo toată viaţă.
Pe măsură ce el creşte vor apărea noi informaţii cu care va veni acasă şi îţi va cere punctul de vedere. În acel moment îţi vei da seama cât de importante au fost aceste discuţii pentru el.
Nu uita şi faptul că ceea ce se învaţă în casă se va duce mai departe şi în casa adultului în care se va transforma.
Ajută-l să înţeleagă cât de important este respectul, cât de necesară este cercetarea şi cât de vitală este precauţia.