Cum se tratează constipaţia la copii

1 2 jpg jpeg

Te-ar putea interesa şi:

Când poţi să-i dai şi altceva decât lapte

Statisticile arată că în jur de 10% dintre copiii mai mici de 12 ani suferă de constipaţie. Tranzitul intestinal lent poate da şi în cazul copiilor tulburări precum constipaţie şi balonare. Constipaţia reprezintă dificultatea eliminării resturilor alimentare după digestie. Se poate vorbi despre această tulburare atunci când scaunele copilului sunt tari, cu aspect de biluţe sau pietricele. La sugari, constipaţia se produce din cauza unui aport insuficient de lichide sau dacă se înlocuieşte hrănirea la sân cu alimentaţia artificială. Scaunele sunt diferite la copiii hrăniţi cu lapte praf faţă de cei alăptaţi, în primul caz fiind mai dese şi mai moi, în cel de-al doilea, puţin mai consistente.

Copiii alăptaţi, mai puţin expuşi

Sugarii hrăniţi la sân fac foarte rar constipaţie, cei mai expuşi fiind bebeluşii hrăniţi cu lapte praf. Dacă totuşi apare la copiii alăptaţi, acest lucru se produce din cauza unui aport insuficient de lapte sau din cauza constipaţiei mamei. După introducerea alimentelor solide, o cauză frecventă a constipaţiei este aportul mic de fibre, consumul redus de fructe, legume şi cereale integrale.

Cum se tratează

În cazul sugarilor, pentru tratarea constipaţiei se vor administra mai multe lichide - apă fiartă şi răcită sau suc de fructe diluat. Pentru bebeluşii mai mari de cinci luni, se pot adăuga în alimentaţie fructe şi legume fierte sau pasate. La copiii mai mari, se vor suplimenta raţiile de fructe. La micul dejun este recomandat ca micuţul să consume cereale cu iaurt. De asemenea, pe parcursul zilei, i se vor da copilului bucăţele de morcov, ca gustări. Sunt foarte bune supele cu mazăre sau linte, iar pâinea cea mai potrivită este cea neagră sau integrală. O cauză a tranzitului lent la copii poate fi şi consumul prea mare de dulciuri, aşa că încearcă să îi dai mai puţine.