Cum să-ţi creşti copiii conform psihologilor de la Harvard

1 2 jpg jpeg

Nimeni nu s-a născut învăţat, aşadar nu există o şcoală care să te înveţe cum să fii un bun părinte pentru odrasla ta. Cercetătorii de la Universitatea Harvard, dorind să afle ce trebuie să facă un părinte, în scopul educării micuţului, au efectuat un studiu în acest sens. Studiul a vizat dezvoltarea umană şi s-a desfăşurat pe mai mulţi ani, menţionează huffingtonpost.co.uk. Aşadar, cum îţi creşti copilul ca să-i pese de tine, de ceilalţi semeni şi de mediul înconjurător?

Psihologii de la renumita universitatea americană au concluzionat că micuţii trebuie crescuţi cu empatie, dragoste şi compasiune încă din primii ani de viaţă. În acest mod ei vor deveni la rândul lor adulţi care să empatizeze cu problemele celorlalţi. Şi nu, nu e vorba doar despre a fi alături de familie, rude şi prieteni, ci de a putea empatiza şi cu celelalte persoane, mai puţin apropiate. Astfel, vor respecta oamenii, vor iubi natura şi mediul în care locuiesc.

Arată-le copiilor că-i iubeşti

Prin dăruire, dedicaţie şi multă dragoste, cei mici vor căpăta încredere în ei şi vor putea construi relaţii sănătoase cu cei din jur. Învăţând de la o vârstă fragedă ce înseamnă aceste elemente cheie, vor putea să le dăruiască şi ei mai departe, pe măsură ce vor creşte. Vor învăţa în primul rând, 2 cuvinte cheie: iubire şi respect. Dacă drăgălaşii tăi copii se vor simţi trataţi cu multă iubire, ei vor deveni mult mai atenţi la valorile etice şi morale pe care doriţi să şi le însuşească în viaţă de la voi.

Conform psihologilor respectivi, ar trebui să le oferi copiilor tăi afecţiune şi să le respecţi individualitatea. Trebui să le dedici timp de calitate, să te implici în hobby-urile lor, să discuţi cu ei despre ce contează pentru ei. Încă de mici, copiii trebuie permanent încurajaţi în ceea ce îşi doresc şi ar trebui să le oferi suport pentru a-şi realiza visurile.

Fii un exemplu pentru ei!

Copiii, începând cu primii ani de viaţă, copiază ceea ce văd ei la părinţi, aşadar este primordial ca ei să vadă o familie unită, în care domneşte dragostea şi pacea. Cei mici vor creşte într-un mediu familial care ţine cont de valorile morale. Vor învăţa ce e bine să facă şi ce nu, însă li se va oferi şi o explicaţie pentru aceste sfaturi părinteşti.

Dacă există conflicte în familie nu ar trebui să se desfăşoare în faţa copiilor. Exemplele negative date de părinţi, certurile, alcoolul, violenţa nu reprezintă un mediu pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Fii un exemplu de onestitate, echilibru şi devoţiune pentru cei mici!

Să le pese de semeni

Luaţi-i cu voi la diferite acţiuni umanitare şi împlicaţi-i în întrajutorarea celor mai puţini norocoşi dar şi a animalelor fără stăpân. De mici ar trebui să le insuflaţi dragostea pentru aproapele lor şi pentru necuvântătoare. Explicaţi-le cât de norocoşi sunt că au părinţi care îi iubesc şi cât de important este faptul că au unde să locuiască, faţă de copiii orfani care cresc la cămine sau faţă de oamenii nevoiaşi care nu au ce să mănânce şi unde să doarmă. Copiii nu trebuie învăţaţi să se gândească doar la ei, ajungând adulţi egoişti, centraţi doar pe nevoile personale, ci trebuie să fie recunoscători pentru ceea ce au şi să fie generoşi şi plini de compasiune faţă de cei din jur.

De asemenea, specialiştii spun că este bine ca părinţii să le ofere copiilor şanse de a se revanşa faţă de ei. Dacă se oferă să-i ajute la curăţenie sau să gătească ceva, lăsaţi-i, nu le tăiaţi aripile! Dacă vor să facă o felicitare sau să pregătească o surpriză pentru cei pe care-i iubesc şi apreciază, nu le tăiaţi elanul. Dacă vor să strângă bani de cadouri pentru copiii de la orfelinate sau pentru bătrânii de la azile nu îi împiedicaţi de la acest lucru. Poate îşi doresc să îşi ia un serviciu pe perioada verii ca să vă ajute la cheltuielile casei, nu-i certaţi pentru asta. Ei vor doar să vă răsplătească pentru efortul depus în creşterea lor.

Învaţă-i să facă faţă emoţiilor

Părinţii ar trebuie să le explice copiilor că fiecare om, indiferent de vârstă, are stări de furie, supărare, melancolie şi că nu trebuie să şi le refuze şi să se condamne pentru ele, ci să înveţe să se descurce cu ele şi să nu le transforme într-o adevărată tragedie. Este important să îi ajutaţi să identifice aceste stări şi să vorbească despre ele, adică să nu le ascundă. Acumulând tot mai multe supărări se vor transforma în frustrări pentru că nu au fost scoase la iveală. Frustrările pe termen lung, nefiind recunoscute, pot duce la agresivitate.

Copiii mai trebuie să înveţe un lucru deosebit de important: Iertarea. Încurajaţi-i să ierte, indiferent de răul care li s-a făcut. Prin iertare, copilul scapă de resentimente care sunt emoţii negative. Acest tip de emoţii sunt de vibraţie joasă şi ne pot îmbolnăvi.