Cum să-l faci pe cel mic să aibă încredere în el

1 2 jpg jpeg

Unele mămici sunt ultraprotectoare cu copiii lor şi în loc să-i lase să-şi clădească un drum spre o viaţă de adult independent, ele îi dădăcesc, le fac toate poftele şi îi laudă în exces.

Mediul familial

Este important pentru cel mic să crească într-o familie iubitoare, înconjurat de dragoste şi atenţie. De la ambii părinţi poate învăţa cum să se comporte şi cum să se descurce mai târziu în viaţă. O copilărie fericită poate fi pentru mulţi copii o reţetă pentru a deveni adulţi încrezători în forţele proprii.

Responsabilizează-ţi copilul

Dacă atunci când era micuţ, de câţiva anişori, nu putea să îndeplinească singur anumite sarcini, odată ce a înaintat în vârstă, odrasla ta poate deveni un ajutor în casă. Nu uita că a crescut şi nu mai e bebeluş, aşadar când se ridică de la masă, roagă-l să-şi spele farfuria. În weekend ia-l cu tine la cumpărături să vadă cum se face piaţa, apoi după ce e stăpân pe el şi a înţeles valoarea banilor, trimite-l singur. Va căpăta încredere în el ştiind că i-ai acordat acest rol.

Dacă nu-i place cum arată camera lui şi vrea o schimbare ai putea, dacă îţi permite bugetul să îl întrebi ce anume i-ar plăcea şi apoi veţi hotărî împreună ce trebuie cumpărat. De asemenea, puteţi face o schemă pentru a „vizualiza“ cum va arăta camera după schimbările făcute. Dacă îşi doreşte să-şi pună abţibilduri sau afişe cu vedetele preferate nu îi îngrădi dorinţa. De la o anumită vârstă îi poţi spune să dea singur cu aspiratorul la el în cameră, să-şi spele lucrurile şi apoi, după ce s-au uscat să şi le aranjeze frumos pe rafturi.

Susţine-l

Observi că îi place o limbă străină, cumpără-i cărţi, dvd-uri şi înscrie-l la un curs pentru a o învăţa mai bine. Dacă îi place engleza îi poţi cumpăra cărţi în engleză şi vă puteţi uita la filme nesubtitrate. Mai poţi face conversaţie cu el în acea limbă. Dacă vrea să facă balet sau să picteze ori să practice un sport, investeşte în el şi în talentul său. Evident că nu trebuie să-l forţezi să studieze ceva ce de fapt ţie ţi-ar plăcea să practici. Dacă unui copil i se impune să se apuce de un anumit hobby şi el nu vrea asta, va fi traumatizat şi poate va ajunge să urască acel lucru.

Fii alături

Dacă are un examen, sigur şi-ar dori să-i fii alături pentru a-l susţine. Nu lipsi de la evenimentele importante din viaţa lui. Întotdeauna spune-i că dacă vrea să obţină un lucru, trebuie să lupte pentru el şi să persevereze. Să nu se dea bătut. Lasă-l să cadă, lasă-l să-şi asume riscuri, să facă alegeri şi să rezolve probleme. Pe măsură ce va creşte şi va deveni adult va trebui să se descurce singur şi nu să fie tot timpul împins de la spate.

Lauda dusă la extremă

Nu-i faci bine copilului dacă îl lauzi tot timpul şi pentru lucruri minore. Dacă tu continui să-i spui neîncetat că este nemaipomenit şi ca el nu e nimeni, va crede că mai bun ca el nu există şi nu va mai lupta pentru ceea ce-şi doreşte. Va deveni îngâmfat, iar încrederea va fi de fapt o chestie superficială, el neluptând pentru ceea ce vrea mai departe. Trebuie să-i explici că doar prin exerciţiu, prin succese dar şi eşecuri va reuşi, învăţând lecţiile vieţii. De asemenea, dacă a avut un spectacol şi s-a încurcat şi tu îi zici că a fost minunat deşi el ştie că a greşit îl faci să nu mai creadă în cuvintele tale şi nici în alte laude care câteodată pot fi binemeritate.

Doar critici constructive

Dacă te arăţi dezamăgită când el ia o notă mică sau nu ia premiul I, ori nu câştigă nu ştiu ce concurs şi începi să-i arunci cuvinte dureroase cum ar fi, „eşti un dezastru“, „fără mine eşti zero“ etc, copilul va începe să nu mai aibă încredere în el, va fi debusolat şi chiar va crede că nu e bun de nimic. Aşadar, în loc să-l desconsideri, spune-i pe un ton calm, ca şi cum ai fi un prieten de vârsta lui, ce a greşit şi ajută-l să înţeleagă ce e de făcut în acest sens.