Cum recunoşti infecţia cu rotavirus
Spre deosebire de alte boli, organismul nu capătă imunitate în faţa virusului, deoarece are mai multe tulpini, aşadar cei mici pot suferi frecvent de această afecţiune. Infecţia se transmite pe cale orală, iar cel mai vulnerabili sunt copiii cu vârste cuprinse între 3 luni şi 3 ani. În cazul adulţilor şi al copiilor peste 5 ani, simptomele bolii nu sunt la fel de severe ca în cazul sugarilor.
Febra, printre simptome
Perioada de incubaţie a virusului este de 1-3 zile, după această perioadă simptomele se manifestă brusc cu febră mare, vărsături şi scaune apoase frecvente. Din cauza diareei se pierd minerale esenţiale pentru organism, precum şi apă, ceea ce duce la deshidratare. În cazul sugarilor, deshidratarea poate necesita spitalizare. Mai pot apărea simptome precum apatia, somnolenţa sau, dimpotrivă, agitaţia. „Printre complicaţiile pe care infecţia cu rotavirus le poate genera la copii se numără deshidratarea severă, convulsiile febrile sau chiar colapsul“, explică medicul specialist pediatru Luana Lişman de la clinica Medicover Galaţi.
Cum se transmite
Infecţia cu rotavirus apare cu precădere în colectivităţi, cum sunt grădiniţa şi creşa, deoarece virusul se transmite cu uşurinţă prin mâini murdare, jucării, alimente sau apă contaminată. Virusul este activ chiar dacă micuţul nu prezintă simptome. De exemplu, scaunul copilului infectat conţine virusul chiar şi la 10 zile după ce simptomele au dispărut. Un prilej de contaminare este momentul schimbării scutecului, dacă mama nu se spală pe mâini şi atinge alimente sau suprafeţe cu care intră în contact ceilalţi membri ai familiei.
Nu se tratează cu antibiotice
Deoarece este vorba de o infecţie cu virus, antibioticele nu vor da rezultate în acest caz. Pentru ca deshidratarea să nu se instaleze, este necesar ca sugarii şi copiii să bea cât mai multe lichide. În funcţie de vârstă, sunt recomandate supele de legume, bananele, brânza de vaci slabă şi pâinea prăjită. „Tratamentul implică rehidratarea orală cu săruri, respectiv rehidratarea intravenoasă la cei cu deshidratare severă. De asemenea, sunt recomandate probioticele“, afirmă doamna doctor Luana Lişman, medic specialist pediatru. Sugarii până la 3 luni au protecţie prin anticorpii transmişi prin placentă şi prin alăptare.
Igiena are rol preventiv
Măsurile de igienă obligatorii pentru împiedicarea contaminării sau răspândirii virusului cuprind spălarea mâinilor de fiecare dată după folosirea toaletei, după schimbarea scutecelor şi dezinfectarea locului unde a fost schimbat acesta. De asemenea, trebuie spălate toate jucăriile sau obiectele atinse de cei mici în timpul infecţiei. Mâinile trebuie spălate şi înainte de prepararea mâncării sau ori de câte ori se ating alimentele. Este interzis ca cei mici să meargă în colectivitate în timpul infecţiei.
Bine de ştiut
Se pot administra şi medicamente antidiareice şi antisecretorii, doar la indicaţia medicului specialist, deoarece dozele variază în funcţie de vârsta şi de gravitatea simptomelor copilului.