Cum îţi înveţi copilul să mănânce moderat şi „cu cap“

1 2 jpg jpeg

Una dintre cele mai mari greşeli din viaţa mea a fost să cred că odată ce eşti slab, rămâi pentru totdeauna aşa. A fost motivul pentru care nu am impus prea multe reguli la masă nici mie, nici copiilor.

Asta pentru că, mulţi ani la rând, puteam mânca toate trei oricât şi orice, fără să ne îngrăşăm. Vârsta (în cazul meu) şi schimbările hormonale (în cazul fetiţei celei mari) şi-au spus până la urmă cuvântul şi, aproape peste noapte, ne-am trezit amândouă cu probleme de greutate. Aşa că m-am bucurat foarte tare când am dat peste sfaturile nutriţionistei – doctor în ştiinţe – Maryann Jacobsen, care pledează pentru moderaţie în obiceiurile alimentare la orice vârstă şi care ne explică cum putem transforma copilul dintr-unul care se hrăneşte haotic într-unul care se bucură de mâncare, dar o face “cu cap”. Trebuie să mănânce cu plăcere Nici prin cap să nu-ţi treacă, atunci când îi pui ceva în farfurie, să-i argumentezi că îi serveşti acel aliment pentru că e sănătos. Pentru el, tinereţea şi sănătatea sunt veşnice la această vârstă, nu poate face corelaţii între stilul alimentar din copilărie şi repercusiunile de care se va lovi ca adult.

Copilul trebuie să se bucure de ce vede în farfurie, dar şi de gustul hranei. Hrana sănătoasă nu-l va ajuta prea mult dacă nu e savuroasă. Dimpotrivă, îi va schimba starea de spirit şi, odată cu ea, sănătatea va avea de suferit, pentru că în aceste condiţii scade capacitatea organismului de a absorbi nutrienţii din alimente.

Prea mult sau prea puţin transformă hrana în otravă pentru organism. Sub nicio formă nu-l priva de grăsimi – ele sunt esenţiale în creştere şi pentru funcţionarea sistemului imunitar la capacitate optimă.

Cei care se hrănesc moderat înţeleg că alimentele bogate în grăsimi consumate în cantităţi mici şi din când în când nu fac la fel de rău ca acelea mâncate frecvent, în cantităţi uriaşe. Nu-l învăţa să-i fie frică de mâncare. Nici măcar zahărul consumat în cantităţi moderate nu este toxic pentru persoanele sănătoase. Altfel, toate alimentele de care abuzezi sunt dăunătoare – chiar şi apa!

Citeşte continuarea articolului pe totuldespremame.ro