Cum îţi dai seama că un copil suferă de autism

1 2 jpg jpeg

Conform celor mai recente studii realizate de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Maladiilor – Atlanta (S.U.A.), publicat în 2014, la nivel global, 1 din 68 de persoane sunt autiste.

Există câteva semnale de alarmă, care ar putea sa fie un motiv de îngrijorare pentru părinţi. “Nu reuşesc să scoată niciun cuvânt până la vârsta de 16 luni, nu răspund la nume, nu combină două cuvinte până la vârsta de 2 ani, au un contact vizual redus, se ataşează de o jucărie sau de un obiect anume, nu ştiu să se joace cu o jucărie, au activităţi repetitive şi stereotipe, au obsesii cu privire la menţinerea obiceiurilor (a rutinelor). Totuşi, se recomandă părinţilor să consulte un specialist, deoarece aceste semnalmente pot fi uneori înşelătoare, iar specialistul le poate spune dacă micuţul suferă de autism sau nu”, declară psihologul Nicoleta Burlacu, preşedintele Asociatiei “Împreuna Pas cu Pas”.

Metoda care poate îmbunătăţi semnificativ viaţa persoanelor cu autism şi care a dat până în prezent rezultatele cele mai bune, este terapia cognitiv – comportamentală sau/şi terapia comportamental aplicată ABA (Applied Behavior Analysis), afirmă psihologul Nicoleta Burlacu.

“Succesul metodei este cu atât mai mare cu cât este începută terapia cât mai de timpuriu, iar rezultatele sunt spectaculoase”, declara pishologul. ABA (Applied Behavior Analysis) este o ştiinţă care se bazează pe anumite metode, utilizând tehnicii şi principii pentru a aduce schimbări semnificative şi pozitive în comportamentul copilului. Aceste tehnici şi principii sunt structurate şi folosite sub formă de programe, în diferite medii: în familie, la gradiniţă/şcoală şi sub diferite structuri, individuale (unu la una, copil – specialist) sau/şi de grup.

Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, care apare, adeseori, la naştere sau la vârsta de 18 luni – 2 ani a copilului. Autismul este un sindrom comportamental carecterizat prin dificultăţi în comunicare şi limbaj, social şi comportamental (prin comportamente stereotipe, repetitive, autostimulări).

Statisticile arată că autismul apare mai des la baieti decât la fete, proporţia fiind de 1 la 4 şi este întalnit în toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasă, etnie, nivel intelectual etc.