Care sunt simptomele diabetului la copii

1 2 jpg jpeg

Creşterea numărului de cazuri de diabet de tip I în rândul copiilor este alarmantă. Din acest motiv trebuie să ştii ca părinte care sunt semnele ce prevestesc această afecţiune, care netratată, poate duce la apariţia complicaţiilor.

Când copilul tău manâncă, sucurile digestive transformă o mare parte din mâncare în glucoză, care este principala sursă de energie a organismului. Glucoza intră în circulaţia sanguină, unde un hormon numit insulină ajută celulele organismului să folosească glucoza pentru creştere şi energie.

Insulina este produsă de pancreas, o glandă mare aflată în spatele stomacului. În organismul sănătos pancreasul produce automat cantitatea de insulină necesară absorbţiei glucozei din sânge în celule.

În schimb, atunci când apare diabetul, pancreasul nu mai produce insulină în cantitatea necesară. Printr-o monitorizare atentă a nivelului glucozei şi printr-un tratament adecvat, diabetul poate fi ţinut sub control, însă pentru a face asta trebuie să ştim care sunt simptomele care îl prevestesc.

Senzaţia de sete accentuată

Senzaţia de sete tot mai mare poate fi un semnal de alarmă care să ne trimită direct la medic. Aceasta aparea atunci când au loc pierderi mari de lichide din organism, dar şi în cazul în care din organism sunt eliminate apa si sărurile minerale. Setea accentuată este însoţită de multe ori şi de uscarea buzelor şi a gurii.

Scăderea bruscă în greutate

Pierdera kilogramelor va apărea chiar dacă copilul tău are o alimentaţie echilibrată. Acesta va slăbi brusc deoarece în organismul copilului apar mai multe dezechilibre. Cum insulina nu mai este suficientă pentru neutralizarea glucozei, apare un dezechilibru în hrănirea organismului, care nu mai poate folosi cantitatea prea mare de glucoză din sânge. Pentru a produce suficientă energie, organismul copilul va folosi proteinele şi astfel ţesutul muscular se reduce.

Urinarea frecventă

Glucoza în exces trebuie eliminată prin urină, dar ea ,,atrage" după ea şi apă. De aceea, copilul se deshidratează şi prin faptul că pierde multă urină. Diabeticul bea multă apă şi urinează mult.

Deteriorarea vederii

Diabetul se numără printre afecţiunile care pot duce la apariţia problemelor de vedere. Nivelul crescut al zahărului din sânge poate face ca cel mic să aibă probleme în a focusa imaginile pe care le vede, mai ales că pot apărea în câmpul lui vizual şi puncte strălucitoare