Cum îţi dai seama că cel mic are nevoie de aparat dentar
Astfel, purtarea unui aparat dentar pentru copii este mai mult decât o necesitate estetică şi deşi sunt situaţii în care este foarte clar că cel mic are nevoie de aparat dentar, în cele mai multe cazuri acest lucru nu este evident.
Orice copil care nu poartă aparatul dentar la vârsta potrivită pentru a preveni o serie de anomalii dento-maxilare va ajunge la vârsta adultă cu probleme mult mai greu de corectat.
”Primul control la medicul specialist ortodont este bine să fie făcut în jurul vârstei de 6-7 ani. Tratamentul ortodontic la această vârstă e mai uşor de aplicat în cazul în care se poate; copilul se află în perioada de creştere iar rezultatele se obţin mult mai rapid într-un timp mult mai scurt. Tratamentul stomatologic care se aplică dupa 12-14 ani presupune purtare de aparat fix de cele mai multe ori”, explică dr. Andra Custura, medic stomatolog.
1. Copilul pierde dinţii de lapte prea devreme, prea târziu sau la intervale neregulate, altfel decât în schema de schimbare a dinţilor;
2. Dinţii de lapte sau cei permanenţi sunt strâmbi, încălecaţi sau prea rari (ca şi cum ar avea un dinte sau mai mulţi lipsă);
3. Mestecă sau muşcă din alimente cu dificultate;
4. Fălcile nu se suprapun corect una peste alta, par strâmbe sau produc sunete la atingere;
5. Copilul îşi muşcă adesea obrazul accidental;
6. Respiraţia este neregulată sau şuierătoare sau nu poate respira decât cu gura deschisă.
7. Îşi suge des degetele (mult timp după ce a depăşit perioada de sugar);
8. Fălcile şi dinţii sunt mult mai mari şi disproporţionate în raport cu restul feţei;
9. Suferă de bruxism (scrâşneşte dinţii în special noaptea);
10. Auzi cum mandibula pocneşte când copilul deschide gura sau mănâncă.