Cum îl protejezi de lumea modernă?

1 2 jpg jpeg

În ultimii 20 de ani, a crescut cu aproape 300% numărul copiilor cu alergii. Cazurile de astm în rândul celor mici au crescut cu peste 100%, iar obezitatea infantilă devine un subiect din ce în ce mai dezbătut.

Motive se găsesc lesne: poluarea, fast-foodul, alimentele bogate mai mult în E-uri şi mai puţin în vitamine şi în minerale... Şi peste toate, vine grija noastră exagerată, de a ne avea copiii cât mai sănătoşi cu putinţă, într-un mediu cât mai steril.

„Nu ieşi în frig dezbrăcat“, „Nu pune mâna pe căţel“, „Strănuţi? Ia imediat pastila asta!“ – le repetăm mai des decât cuvintele de alint. Pediatrii avertizează că nu poate fi greşeală mai mare decât cocoloşirea în exces.

Nu-i da pastile la primul tuşit

Organismul celor mici, odată scos din mediul steril al casei, nu ştie să lupte cu microbii, deoarece nu are armele de luptă potrivite. Cum tuşesc puţin, le şi servim un antibiotic sau un medicament „forte“, ca să scape imediat de neplăceri. Efectul? Se va vedea în timp, la maturitate. Răcelile dese, care persistă, moliciunea generală – dacă ne gândim, găsim cauzele în copilăria cocoloşită. La inamici „noi“ se cer arme noi!

Înlocuieşte fularul şi căciula cu... sportul

Primul lucru este să-l îndemni să facă multă mişcare. Chiar dacă sportul i se va părea solicitant, în timp va avea o imunitate mai bună, care e gata să lupte cu virusurile din aer! În plus, nu-l încuraja să meargă la fast-food.

Şi nici tu n-ar trebui să pici, acasă, în capcana mâncărurilor semipreparate. Evită să adaugi în mâncare mixuri de legume care conţin aditivi.

Iar ca să ai parte şi de cooperare din partea lui, ar trebui să-l obişnuieşti de mic cu mâncarea fără adaosuri. Odată ce-l obişnuieşti cu mâncăruri cu arome, cu greu îl poţi convinge că iaurtul simplu este mai sănătos decât cel cu aromă de fructe, „parfumat“ în fabrică.

Suplimente în loc de antibiotice

Poţi înlocui medicamentele şi antibioticele cu suplimente naturale, care nu-i dau metabolismul peste cap. Şi nu orice fel de suplimente. „Pentru copii, cele care se asimilează cel mai bine sunt suplimentele sub formă lichidă. Organismul lor nu este suficient de dezvoltat ca să asimileze substanţele din capsule”, a precizat pediatrul Murray Clarke, cofondator al companiei ChildLife Essentials, invitat în România luna trecută pentru un seminar despre sănătatea copilului organizat de Secom.

Medicii recomandă suplimentele mai ales copiilor din oraşele poluate. „Suplimentele se pot da după vârsta de un an, până la 7-8 ani. Ele asigură copilului nutrienţii necesari, care nu se mai găsesc în mâncare în număr atât de mare ca în trecut, din cauza schimbărilor de mediu”, a mai adăugat doctorul.