Cum îl fereşti pe copil de boli iarna

1 2 jpg jpeg

Cum vine iarna, cum auzi tot mai multe mămici întrebându-se: „Tu ce-i dai copilului pentru imunitate?”. Şi vin repede şi răspunsurile: sirop de cătină, echinacea, propolis sau miere. Astfel de ajutoare naturale sunt numai bune acum, când imunitatea copiilor este pusă la încercare de temperaturile scăzute. Pe lângă acestea, există şi unele măsuri care îi feresc pe copii de infecţiile respiratorii.

Spălatul pe mâini este foarte important

Ştiai că pe mâinile murdare se află în jur de 80% din germenii care produc îmbolnăvire, inclusiv răceală şi gripă? Iată de ce este important să îl înveţi pe copil să se spele pe mâini cât mai des posibil, obligatoriu după ce vine de afară şi înainte de a mânca. Pentru a fi siguri că microbii au fost îndepărtaţi, este nevoie ca mâinile să fie spălate timp de 1 minut cu apă caldă şi săpun.

Încurajează-l să-şi sufle des nasul

Secreţiile nazale (rinoree) pot fi primul simptom al răcelii. Pentru a nu se ajunge la complicaţii, este important ca micuţul să-şi sufle nasul cât mai des, pentru ca mucozităţile să nu se acumuleze şi să îngreuneze respiraţia. În plus, se poate ajunge la complicaţii precum otitele. De ajutor pentru igiena nasului copilului sunt şi serul fiziologic şi apa de mare.

Aeriseşte camerele zilnic

Încăperile trebuie aerisite cel puţin 10 minute zilnic. În caz contrar, în camere se acumulează poluanţi şi acarieni (praf), dăunători pentru sănătatea celor mici şi celor mari, întrucât irită căile respiratorii. Chiar şi când copilul e răcit, tot este nevoie de aerisirea camerelor, pentru ca microbii să nu se înmulţească. Nu supraîncălzi dormitorul copilului; temperatura potrivită este de 21-22 grade Celsius. Pentru o bună umidificare, poţi ţine pe calorifer un pahar cu apă. Este bine de ştiut că aerul prea cald sau prea uscat agresează mucoasele nasului, care devin mai sensibile în faţa microbilor.

Nu-i da antibiotic la întâmplare

Tot mai mult în ultimii ani, părinţii le dau copiilor antibiotice, din proprie iniţiativă, în răceli, de pildă, de teama complicaţiilor care pot surveni. Însă astfel de medicamente trebuie prescrise întotdeauna numai de medic, în cazuri de infecţii bacteriene. Antibioticele dereglează flora intestinală, copiii devenind şi mai sensibili în faţa bolilor. În plus, aceste medicamente creează rezistenţă, ceea ce înseamnă că micuţii nu vor mai răspunde la tratament atunci când chiar vor avea nevoie de ele.

Atenţie şi la alimentaţie!

Copiii au nevoie de un aport adecvat de vitamine şi minerale, pe care şi le poate procura dintr-o alimentaţie cât mai variată. Include în meniul zilnic al copilului cât mai multe fructe şi legume şi ţine-l cât mai departe de dulciuri, întrucât zahărul îi slăbeşte imunitatea. Un suc de portocale făcut în casă îi furnizează copilului doza zilnică de vitamina C, care îi oferă protecţie în faţa virusurilor şi bacteriilor. Pentru o bună hidratare, dă-i copilului cât mai des supe şi ceaiuri calde.

Citeşte şi: Cele mai frecvente boli la copii

Nu-l înfofoli când îl scoţi afară

Chiar dacă e rece, sunt indicate plimbările în aer liber, pentru că îl călesc. Însă atenţie la cum îi îmbrăcăm pe cei mici. Medicii ne atrag atenţia să nu îi înfofolim, pentru că acest lucru poate duce la supraîncălzire. Transpirând, copiii devin mai sensibili în faţa virozelor. Cel mai bine este ca micuţii să fie îmbrăcaţi cu mai multe haine, dar mai subţiri, de preferat din materiale naturale (bumbac, lână). Astfel, temperatura corpului poate fi reglată mai uşor. Acoperim cu fular gura copilului mai ales când temperaturile scad sub zero grade Celsius.