Cum îi afectează pe copii fumatul pasiv
Fumul de ţigară are mai mult de 4000 de compuşi chimici, dintre care cel puţin 250 cauzează sau sporesc riscul pentru diverse afecţiuni precum cancerul. Copiii care stau în fumul ţigărilor şi cel expirat de persoanele fumătoare se află într-un pericol mult mai mare decât adulţii, deoarece corpul lor este încă în creştere.
În plus, cei mici respiră mai rapid şi astfel inhalează o cantitate mai mare de substanţe dăunătoare. Plămânii unui copil expus la fum de ţigară pot să nu ajungă niciodată la capacitatea normală şi, mai târziu în viaţă, să dezvolte cancer la plămâni sau boli de inimă.
Medicii au constatat că anumite afecţiuni apărute la copii - bronşită, pneumonie, astm, infecţii ale urechii sau tuse cronică - au legătură cu expunerea la fumul de ţigară. O simplă răceală poate dura mai mult decât în mod normal la un copil care este expus frecvent fumatului pasiv. De asemenea, fumatul în timpul sarcinii este periculos pentru dezvoltarea copilului, căruia îi creşte riscul de a se naşte prematur sau de a dezvolta ADHD şi probleme de învăţare.
Cercetările au arătat că inclusiv toxinele care rămân în pereţii camerelor în care se fumează, în covoare, în maşini sau în hainele fumătorilor îi afectează pe cei mici.
Ce pot face părinţii?
- Dacă sunt ei înşişi fumători, să nu fumeze în casă, pentru ca substanţele toxice să nu rămână în pereţi sau, dacă sunt afară împreună cu cei mici, să stea la o distanţă cât mai mare de ei
- Să nu fumeze niciodată în maşină, nici măcar cu geamul deschis
- Când aleg o bonă pentru copii, să aibă grijă ca aceasta să fie nefumătoare
- Să nu îi ducă pe micuţi în locuri unde se fumează (terase, baruri, zone din parcuri unde se adună adulţii)
- Să le explice copiilor de ce fumul de ţigară le face rău şi de ce e de preferat să nu se expună riscurilor.