Cum disciplinezi un copil răsfăţat?
Copiii nu se nasc răsfăţaţi, dar devin când părinţii sunt mereu dispuşi să le satisfacă toate dorinţele, uneori, chiar înainte să fie exprimate. Totuşi, a fi un părinte bun, nu înseamnă a ceda mereu în faţa copilului tău.
Părinţii trebuie să stabilească copilului anumite reguli şi limite rezonabile, adaptate vârstei şi capacităţii sale de înţelegere. Astfel, fără prea mulţi nervi poţi să înveţi copilul să nu mai fie capricios.
Iată câteva sfaturi utile pe care să le pui în practică:
Acordă-i atenţie
Pentru copii, atenţia părinţilor este importantă. Astfel, dacă micuţul nu obţine atenţia prin lucruri bune, apelează la tot felul de obrăznicii. Laudă-l pentru comportamentul pozitiv, chiar dacă e vorba de lucruri mărunte.
Fii calmă. Nu striga
Nu te enerva şi nu aplica violenţa, nu vei reuşi decât să-i amplifici criza. Chiar dacă nu mai ai putere să asculţi ţipetele micuţului tău, şi nici să-I urmăreşti comportamentul urât, încearcă să-i explici calm decizia ta. Nu uita, eşti un exemplu pentru copilul tău.
Nu-i spune doar „NU”
Uneori este greu să-i explici copilului de ce îi interzici ceva. O situaţie destul de comună: un copil cere o jucărie în magazin, iar părinţii spun doar „NU”. Copilul începe să plângă şi să cerşească, iar părinţii refuză furios. Aceasta este o greşeală pe care cei mai mulţi părinţi o comit. Este necesar să-I explici de ce „NU”.
Arată-i că-ţi poate fi de ajutor
Copiilor le place să-şi ajute părinţii, să primească laude şi să se simtă apreciaţi. Asfel, implicarea copiilor în treburile casnice este o activitate ce contribuie în mod pozitiv la dezvoltarea unor abilităţi practice.
Fii un model pozitiv pentru copilul tău
De cele mai multe ori, copiii imită comportamentul părinţilor. Dacă eşti o persoană capricioasă, te cerţi sau strigi, nu te aştepta de la copilul tău ca el să fie bun. La fel, dacă tu te plângi în fiecare zi că trebuie să faci curăţenie şi să speli vasele, atunci nu te aştepta ca micuţul să îşi strângă jucăriile sau hainele.
Îl pedepseşti pentru capricii?
Pedepsele pot fi benefice, dar pot fi şi neproductive pentru copilul tău. Un copil, de cele mai multe ori, ascunde în comportamentul său o nevoie nesatisfăcută. Aceasta poate însemna o nevoie mai mare de atenţie, grijă sau de timp acordat lui.
Află care sunt semnele copilului răsfăţat AICI
Bătaia nu este o soluţie nici măcar pe termen scurt. În niciun caz aceasta nu îl va învăţa de ce un anumit comportament nu trebuie repetat şi nici cu ce anume a greşit. Explicarea acestora până la obţinerea unei înţelegeri din partea celui mic sunt lucruri mai dificile, dar care dau rezultate pe termen lung.