Cum ajutăm copiii să facă faţă stresului provocat de pandemia de COVID-19

1 stresul la copii jpg jpeg

Oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii prezintă câteva sfaturi utile pentru a-i ajuta pe copii să nu resimtă teama şi nesiguranţa care câştigă tot mai mult teren peste tot în lume.

În acest sens, OMS atrage atenţia că cei mici pot reacţiona la stres în diverse moduri, de exemplu pot fi mai agitaţi, mai retraşi, mai furioşi, mai dornici de atenţie.

Ce e de făcut: Răspundeţi la reacţiile copilului într-un mod suportiv, ascultaţi-i preocupările şi întrebările şi oferiţi-i afecţiune şi atenţie.

Măriţi doza de afecţiune

Copiii au nevoie de iubirea şi atenţia adulţilor în vremuri dificile. Petreceţi mai mult timp cu ei şi oferiţi-le mai multă atenţie. Nu uitaţi să îi ascultaţi, să le vorbiţi blând, să le răspundeţi la întrebări şi să le alungaţi temerile. Încercaţi să creaţi ocazii pentru copii să se joace şi să se relaxeze.

Cum puteţi menţine legătura lor cu cei dragi

Pe cât posibil, ţineţi copiii alături de părinţi şi familie, evitaţi pe cât posibil separarea copiilor de persoanele care îi îngrijesc. Dacă bunicii nu stau în aceeaşi locuinţă cu părinţii şi copiii sau cineva este separat, de exemplu este internat în spital, trebuie să asiguraţi contactul regulat cu acea persoană, prin telefon, prin apeluri video etc.

Regândiţi programul zilei

Pe cât posibil păstraţi programul obişnuit sau, şi mai bine, stabiliţi un program nou adaptat condiţiilor, în care să fie incluse şi activităţi pentru şcoală, învăţare, precum şi timp pentru joacă în siguranţă şi pentru relaxare.

Răspundeţi-le sincer la întrebări, într-o manieră prietenoasă

Oferiţi informaţii cu privire la ce se întâmplă în întreaga lume, explicaţi măsurile de prevenire şi consecinţele pe care le putem suferi dacă nu le respectăm. De asemenea, spuneti-le clar ce au de făcut pentru a reduce riscul de a se infecta cu această boală, în cuvinte potrivite vârstei lor.