Cum ajută homeopatia în bolile copilăriei

1 2 jpg jpeg

De regulă, homeopatia nu are efect adverse, ba chiar poate fi asociată cu tratamentul alopat.

Luate împreună cu tratamentul clasic, remediile homeopate pot grăbi vindecarea sau pot reduce reacţiile adverse ale medicamentelor. De asemenea, în urma acestui tratament, copiii pot face forme mai uşoare de boală sau nu se mai îmbolnăvesc.

Ce poate trata

Printre avantajele tratamentului homeopatic în pediatrie se numără faptul că poate fi administrat încă de la cea mai mică vârstă.

Cele mai des întâlnite boli ale copilăriei care sunt tratate cu succes prin prescripţii homeopate sunt: afecţiunile respiratorii virale, alergiile, diareea, constipaţia, colicile sugarilor, boala mână-gură-picior, bronşita, intoleraţele alimentare, otitele şi cojunctivita.

Agresivitatea la copil, deficitul de atenţie, sindromul hiperkinetic (manifestat prin stări de agitaţie, impulsivitate), şocurile emoţionale, depresia, anxietatea, enurezisul nocturn („pipi în pat”) şi chiar autismul se pot trata prin homeopatie.

Întăreşte imunitatea

Medicul homeopat Irina Firuti spune că medicina alopată trece printr-o criză, din cauză că s-a recurs la tratamente cu antibiotice în cazul celor mici atunci când administrarea acestora nu este necesară.

Consecinţele sunt grave: pe de o parte, sunt copii cu imunitate slăbită de prea multe cure cu antibiotice, pe de altă parte, au apărut bacterii polirezistente şi mai periculoase.

Homeopatia ajută la întărirea imunităţii copiilor, remediile ajutând corpul să lupte cu infecţiile şi reducând intensitatea simptomelor.

Primul consult durează mai mult

În cadrul primei şedinţe, care durează ceva mai mult (în jur de o oră), cel mic este analizat nu doar din punctul de vedere al simptomelor bolii, ci şi al comportamentului şi al istoricului medical al familiei. Tot în cadrul ei, se stabileşte tipul constituţional al copilului, care arată sensibilitatea acestuia faţă de boli şi în funcţie de care sunt prescrise remediile.

Copilul va răspunde la întrebări, precum: „îţi plac mâncărurile dulci sau sărate?“ sau „îţi este mai des frig decât cald?“. Se trece apoi la examinarea obişnuită, cu investigaţii alopate suplimentare, şi, la final se formulează 2 diagnostice, unul alopat şi altul homeopat.

Cum se administrează remediile

De obicei, dozele se iau dimineaţa, pe stomacul gol, şi seara, înainte de culcare.

În principal, se administrează remedii sub formă de granule. La copiii cu vârsta peste 4 ani, se ţin sub limbă, iar la cei mai mici se dizolvă în 2 ml de apă plată.

Este bine de ştiut că unele produse precum ciocolata şi menta anulează efectul remediilor homeopate, deci este bine să fie evitate.

Bine de ştiut

Homeopatia are şi limite. Astfel, este ineficientă în malformaţiile congenitale, intervenţiile chirurgicale, intoxicaţiile cu anumite substanţe chimice şi în caz de chimioterapie.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Irina Firuti

medic de familie cu competenţe homeopate

E-mail: cabinet@doctorfiruti.ro; Tel: 0744.32.99.99

La copii, homepatia are o rată de succes foarte mare. Mai toate bolile frecvente ale copilariei pot fi tratate prin homeopatie: bolile eruptive contagioase, boala mână-gură-picior, viroze, bronşite, gastroenrecolite, otite şi conjunctivite, dermatite atopice, infecţiile urinare, amigdalite etc. Remediile homeopate sunt netoxice şi nu dau dependenţă. Se pot combina şi cu stimulatoare imunitare nespecifice, de genul vitamina C, propolis, echinacea sau gemoderivate (produse obţinute din părţile tinere ale plantelor precum mugurii).