Copilul şi-a introdus un corp străin în ureche? Iată ce e de făcut!
Obiecte variate, de cele mai multe ori mici şi rotunde, precum vată, pietre, mărgele, jucării, bucăţele de hârtie – ajung în
. Atâta timp cât nu este împins profund, acesta poate fi extras, fără consecinţe majore.
Dacă obiectul este blocat în partea interioară a canalului urechii, este indicat să mergi cu cel mic la medic. În astfel de situaţii pot apărea dureri şi iritaţie, pierdere temporară de auz sau chiar spargerea timpanului.
În timp ce unele obiecte pot fi uşor de îndepărtat, altele pot rămâne neobservate în ureche şi pot cauza apariţia unei infecţii bacteriene. Aceasta poate să apară şi dacă pereţii canalului urechii au fost răniţi de pătrunderea obiectului.
În cazul în care ai depistat un obiect străin în urechea copilului, evită scoaterea acestuia folosind beţişoarele de urechi sau alte instrumente asemănătoare.
Totuşi, dacă se află la suprafaţă, poţi încerca scoaterea acestuia cu ajutorul unei pensete. Ai griă să nu împingi mai mult obiectul în interior sau să loveşti urechea.
Vara se poate întâmpla ca insectele să pătrundă în canalul urechii şi să rămână acolo. Acestea se pot strecura încet, când micuţul doarme la aer liber, sau noapea, în timpul somnului. În asfel de situaţii, este indicat să înclini capul copilului, astfel încât urechea cu insecta să fie în sus.
În cazuri mai dificile mergi la un medic specialist ORL, care poate să cureţe în siguranţă acumularea de ceară uscată din canalul auditiv.
Pentru a preveni astfel de situaţii, supraveghează mereu copilul şi evită să-i oferi jucării de dimensiuni mici sau pe care ar putea să le introducă în ureche.
Nu încerca să îndepărtezi obiectul cu degetele sau cu un obiect ascuţit. Această metodă poate împinge obiectul mai adânc în ureche sau poate produce răni.