Copiii care ajută alţi copii să se vindece de cancer

1 2 jpg jpeg

Clubul ,,Temerarii” este format din adolescenţi care s-au vindecat de cancer. La rândul lor, merg în spitale pentru a-i susţine şi a împărtăşi o rază de speranţă copiilor care suferă de aceeaşi boală.

Aşa cum şi membrii clubului susţin, pentru a învinge cancerul este nevoie de curaj, speranţă şi de voinţa de a trăi. Ideea clubului a fost a unui adolescent

Povestea Temerarilor a început la Cluj în 2006, am aflat de la Oana Rusu, reprezentant al Asociaţiei ,,Little People România”.

,,Ideea clubului a venit din partea unui adolescent pe care Katie, vicepreşedintele asociaţiei, a avut ocazia să-l cunoască în spital.

După ce a terminat tratamentul, tânărul a vrut să păstreze legătura cu membrii asociaţiei şi a venit chiar cu ideea de a înfiinţa un club al celor care au reuşit să învingă boala”, ne-a spus Oana.

De la simpla idee până la apariţia Clubului ,,Temerarilor”, drumul nu a fost lung.

În prezent, Temerarii sau ,,cei victorioşi”, de unde vine şi numele clubului, desfăşoară zilnic activităţi în spitale, în cadrul programului ,,Nu mi-e frică!”

Adolescenţii încearcă să-i familiarizeze pe cei mici cu spitalul şi cu procedurile medicale. Aşa ajung copiii să folosească seringi şi bisturie de jucărie şi devin ,,mici chirurgi” în descoperirea corpului uman.

Leul cel ­Curajos, model pentru copiii bolnavi

2 jpg jpeg

Cei mici îşi pot exprima mai uşor temerile legate de boala pe care o au şi ajung să înţeleagă ce se întâmplă cu corpul lor.

Pe parcursul spitalizării, copiii sunt elevi ai ,,Şcolii Curajului” şi îl au ca model pe ,,Leul cel Curajos”, personaj de poveste alături de care fiecare zi în spital este o ­nouă aventură. Micuţii primesc o ştampilă ,,Nu mi‑e frică” şi o insignă pe care o poartă în lupta pe care o duc zi de zi. Sunt acţiuni pe care adulţii le pot privi drept jocuri de copil, însă sunt foarte utile în a-i mobiliza pe copiii bolnavi să lupte cu boala, ne-au explicat specialiştii de la ”Little People România”.

«Să revin pe secţie este o binecuvântare»

La Cluj le-am întâlnit pe Georgeta şi pe Sidonia, membre cu vechime în cadrul Clubului ,,Temerarilor”.

Sidonia are 21 de ani şi a terminat tratamentul împotriva cancerului în urmă cu 5 ani.

Temerarii sunt ajutaţi de multe personalităţi. Aici, împreună cu ambasadorul Marii Britanii

2 jpg jpeg

"Pe membrii Asociaţiei «Little People» i-am cunoscut când făceam tratament. Să revin acum pe secţie este o binecuvântare. Mă simt ca acasă, alături de copii şi de tineri care duc lupta vieţii lor. Sunt fericită că pot să le ofer puţină înţelegere în aceste momente”, ne-a spus Sidonia.

Georgeta a terminat cu bine tratamentul în urmă cu 6 ani. A reuşit să găsească alături de ,,Temerarii” acceptare, înţelegere, dar şi o familie.

,,Când mă întorc în spital îmi este greu, deoarece îmi reamintesc de experienţa mea. Însă faptul că-i pot încuraja pe copii îmi dă putere”, a mărturisit Georgeta.

Temerarii au devenit prieteni

2 jpg jpeg

Leucemia, cea mai întâlnită formă de cancer

,,În România sunt 400 de copii diagnosticaţi anual cu cancer, cifră care corespunde situaţiei din întreaga lume.

Cele mai întâlnite forme de cancer la copii sunt leucemiile, limfoamele, tumorile cerebrale, dar şi nefroblastoamele (tumoare a rinichiului), neuroblastoamele şi retinoblastoamele (tumoare malignă intraoculară la copii).

Tratamentul oncologic în cazul unui copil poate dura de la câteva luni până la câţiva ani. Depistat din timp, cancerul la copil se poate trata în peste 90% din cazuri”, ne-a spus medicul Monica Desiree Dragomir, şeful secţiei de Oncopediatrie de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu”, din Bucureşti.

Info: În prezent, Temerarii desfăşoară activităţi în secţiile oncope diatrice din Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi din Bucureşti.

Poze realizate în cadrul programului Danone „Zâmbet pentru viitor”