Cele mai frecvente cauze ale febrei la copii
Astfel, febra se defineşte ca o creştere a temperaturii interne peste valoarea nomală a organismului (de obicei, 37°C) (temperatură rectală mai mare decât 38°C, temperatura orală mai mare de 37,5°C, temperatură axilară peste 37,2°C, iar cea auriculară peste 37,2°C ).
Copiii fac deseori febră, iar aceasta pentru că la ei sunt mai frecvente infecţiile bronho-pulmonare, cele ORL, gripa şi răcelile. Iată, deci, cele mai frecvente cauze ale febrei la copii!
Cele mai frecvente cauze ale febrei la copii - infecţii
Majoritatea febrelor sunt cauzate de infecţii sau alte boli. Febra ajută corpul să lupte cu infecţiile stimulând mecanismele naturale de apărare ale organismului.
În cele mai multe cazuri în care febra apare ca simptom, la baza afecţiunii se află o bacterie, care a pătruns în organismul copilului prin tractul respirator, gastrointestinal sau urinar, şi care a provocat o infecţie. De asemenea, trebuie să ştim că un indicator bun al dispariţiei infecţiei este dispariţia febrei.
Cele mai frecvente cauze ale febrei la copii - vaccinuri şi ieşirea primilor dinţi
Bebeluşii şi copiii pot face uneori o uşoară febră după ce sunt vaccinaţi. De asemenea, ieşirea primilor dinţişori poate duce la o uşoară creştere a temperaturii, însă dacă temperatura copilului e mai mare e 37,8 grade Celsius, cauza este alta şi trebuie investigată.
Cele mai frecvente cauze ale febrei la copii - rujeolă
Printre simptomele rujeolei se numără şi apariţia febrei, însă aceasta este semnalată şi de alte simptome la care trebuie să fim atenţi precum: tuse, senzaţia de gât uscat, dureri în gât, diaree şi oboseală. În acest caz, febra va escalada rapid, în decursul a 2-3 zile, de la 38 până la 40 grade Celsius. De asemenea, după erupţie febra va continua să crească.
Cele mai frecvente cauze ale febrei la copii - varicelă
În cazul în care copilul suferă de varicelă, cel mai probabil va avea febră. Dacă febra este mare, se recomandă administrarea de ibuprofen sau paracetamol la interval de 4 ore.
Cele mai frecvente cauze ale febrei la copii - oreion
Febra în cazul oreionului ajunge la maximum 39 grade Celsius şi este asociată cu vărsături şi frisoane, în cazul copiilor. Pentru scăderea febrei este recomandată administarea de paracetamol şi supozitoare, însă, atenţie, doza recomandată depinde de vârsta şi de greutatea copilului.
Cele mai frecvente cauze ale febrei la copii - insolaţie
Febra poate apărea în cazul celor mici şi după ce aceştia au stat în soare timp de câteva ore, de aceea este indicat să poarte pălării de soare şi cremă de protecţie solară cu un factor de protecţie între 35- 50.
Cele mai frecvente cauze ale febrei la copii - deshidratarea
Dacă copilul tău are febră, gura uscată, nu urinează des şi are pielea uscată este foarte probabil ca acesta să fie deshidratat. Dacă cel mic a ajuns să prezinte febră în cazul deshidratării, este foarte important să i se administreze lichide. În acest caz trebuie să ştim că setea nu este un prim semn de deshidratare. Alte simptome ale acestei afecţiuni sunt vărsăturile sau diareea.
Bine de ştiut!
Dacă bebeluşul este mai mic de 3 luni, trebuie să consulţi un medic de cum apare o febră mai mare de 38,3ºC şi nu-i administra niciun fel de tratament ori comprese fără recomandarea pediatrului. La bebeluşii între 3 luni şi doi ani, alarmantă este febra care persistă mai mult de o zi, iar la cei mai mari de doi ani trebuie să chemi medicul dacă febra persistă trei zile.
În cazul în care copilul refuză să mănânce şi să bea, este agitat, plânge când îi schimbi scutecul şi ori de câte ori îi modifici poziţia şi dacă este letargic, cheamă cât mai repede medicul, pentru că toate acestea sunt semne de meningită - o infecţie a membranelor şi lichidului care înconjoară creierul şi măduva spinării.
Alarmantă este şi situaţia în care un nou-născut are o temperatură mai mică de 36,1ºC. În primele luni de viaţă, corpul bebeluşului nu reglează eficient temperatura. Când este bolnav, temperatura lui poate fi mai mică decât cea normală.
Şi cancerul creşte temperatura corpului
Şi la adulţi, ca şi la copii, temperatura corpului creşte, în cele mai multe cazuri, ca urmare a contractării unor boli infecţioase, virale ori bacteriene, cum sunt răceala, gripa, pneumonia, tuberculoza, HIV, endocardita (care afectează inima), toxiinfecţiile alimentare, “boala sărutului” (mononucleoza infecţioasă), gastroenterita, infecţiile urinare, rănile infectate. Trebuie să ştii însă că febra apare şi în alte boli, cum ar fi cancerul, insolaţia sau bolile inflamatorii de tipul artritei reumatoide. Dintre toate tipurile de cancer, leucemia, limfomul şi cancerul renal au mai des ca simptom febra, care se întinde pe o perioadă îndelungată.