Cele mai bune tehnici de adormit copiii

1 2 jpg jpeg

Programul de somn al copilului se reglează în timp. La început, micuţii nu sunt capabili să facă diferenţa între zi şi noapte, de aceea bebeluşii se pot trezi la orice oră. Cel mai adesea, când sunt sugari, se trezesc pentru că vor să mănânce. Dar pentru unii părinţi devine dificil să-i adoarmă la loc. Cel mai bine este să eviţi trezirea şi să-l hrăneşti pe micuţ înainte de a-l culca. Pregăteşte din timp laptele şi când au trecut aproximativ trei ore, hrăneşte-l . În acest fel, vei avea parte şi tu, şi copilul, de o noapte liniştită.

Schimbă-i scutecul înainte de somn

Confortul bebeluşului este foarte important. Îmbracă-l în haine lejere, care să-i permită un somn odihnitor. Este doar un mit acela că micuţii înfăşaţi adorm mai uşor pentru că stau nemişcaţi. Din contră, disconfortul le poate alunga somnul şi îi poate face nervoşi pentru toată noaptea. La fel de important este şi să verifici dacă cel mic are scutecul curat înainte să-l adormi. Adesea, motivul neliniştii lui este scutecul umed.

Ajută-l să-şi regleze bioritmul

Pentru un copil trecut de şase luni, perceperea diferenţei dintre noapte şi zi poate fi utilă. Somnul celor mici, ca şi somnul adulţilor este determinat de substanţe pe care le produce creierul. Este indicat să expui copilul la lumina zilei. După ce încetează expunerea la lumina soarelui, creierul secretă o substanţă numită melatonină, ce comandă organismului să se relaxeze şi induce senzaţia de somn. Încurajează-l pe copil să fie cât mai activ în timpul zilei, iar seara stinge lumina când îl pregăteşti de somn. În acest fel îşi va regla organismul pentru activităţi intense în timpul zilei iar întunericul va fi un semnal care-l atenţionează că trebuie să doarmă.

Metoda Ferber, controversată

O metodă care poartă numele inventatorului ei, pediatrul Richard Ferber promite să rezolve problemele de somn ale bebeluşilor folosind o strategie în mai mulţi paşi. Când copilul se trezeştepe în timpul nopţii, mergi la el şi calmează-l, apoi lasă-l singur. Dacă începe să plângă, lasă-l timp de 10 minute şi, dacă nu încetează, mergi să-l calmezi. În fiecare noapte, vei mai adăuga câte cinci minute de aşteptare înainte să mergi la copil să-l linişteşti. Metoda Ferber ar trebui să dea rezultate în maximum două săptămâni. Totuşi, unii specialişti spun că aceasta este o tehnică mult prea dură, similară cu dresajul, de aceea, sunt puţini cei care o recomandă.

După trei ani, citeşte-i poveşti

Vocea părinţilor este pentru copii liniştitoare şi are efect hipnotic, de aceea îi ajută să adoarmă. Citeşte-le celor mici poveşti sau pune-le muzică liniştitoare în surdină. Amblele metode îi pot ajuta pe copii să adoarmă mai uşor.