Ce trebuie să ştim atunci când are des iritaţii
Unu din cinci bebeluşi suferă de iritaţii puternice însoţite de mâncărime. În limbaj medical: dermatita atopică. De regulă, simptomele dispar până la pubertate. Dar există şi cazuri când acestea se agravează cu timpul. Ce poţi face ca să nu se întâmple acest lucru? Roşeaţa, cel mai frecvent simptom
Dermatita atopică este o boală cronică, care afectează pielea. Cuvântul „dermatită” înseamnă inflamaţia pielii. „Atopică” se referă la bolile care sunt ereditare, adică apare la membrii aceleiaşi familii.
Dermatita atopică se manifestă printr-o mâncărime foarte puternică a pielii, care se inflamează, dând roşeaţă, umflare, descuamare, cruste sau scuame. În 60% din cazuri, aceasta debutează la vârsta mai mică de un an, simptomele dispărând în jumătate din cazuri după pubertate. Afecţiunea se asociază cu alte boli alergice, cum sunt astmul, bronşita sau rinita alergică.
Care sunt cauzele?
Cauzele primare ale dermatitei atopice, ca de fapt şi ale celorlalte boli alergice, nu sunt cunoscute decât în parte. Incidenţa familială fiind ridicată, sunt incriminaţi în primul rând factorii genetici. Dintre factorii de mediu care duc la apariţia şi accentuarea inflamaţiei cutanate, cei mai importanţi sunt: unele alimente, ca de exemplu laptele de vacă, ouăle, carnea de peşte, alunele şi nucile, dar şi polenul şi praful.
Dermatita atopică nu poate fi vindecată, neexistând un medicament care să suprime în totalitate simptomele. Majoritatea cazurilor au tendinţa însă de ameliorare progresivă. Pentru controlarea şi prevenirea erupţiilor pe piele, mămica trebuie să ia câteva măsuri:
- alăptarea la sân până la vârsta de şase-şapte luni este cea mai bună metodă pentru a evita apariţia eczemei;
- alimentele care s-au dovedit a fi alergene trebuie eliminate;
- evitarea contactului praful în exces şi cu fumul de ţigară;
- este recomandată îmbrăcămintea din bumbac alb, spălată cu detergenţi blânzi; nu sunt permise soluţiile odorizante pentru clătit;
- copilul trebuie îmbrăcat adecvat temperaturii ambientale: îmbrăcarea excesivă şi alergatul cauzează transpiraţie, care accentuează mâncărimea;
- îmbăierea trebuie să fie de scurtă durată, în apă nu prea fierbinte;
- sunt permise numai săpunuri grase, speciale pentru piele uscată, fără coloranţi şi parfumuri;
după baie, pielea trebuie hidratată cu unguente grase speciale;
- soarele şi apa de mare ameliorează simptomele atopice; dacă leziunile supurează sau sunt infectate, trebuie evitat contactul cu nisipul;
- trebuie împiedicată scărpinarea; tăierea scurtă a unghiilor previne îngroşarea şi infectarea pielii;
- infecţiile cutanate trebuie tratate, iar în caz de infecţie cu herpes a unei persoane din anturajul copilului, aceasta trebuie izolată.
Emanuel nu consumă lapte sau carne
Emanuel Cristian Lipciuc este un băieţel de 11 ani care suferă de dermatită atopică de la vârsta de două luni. Copilăria lui nu este una obişnuită, deoarece regimurile şi regulile stricte pe care trebuie să le urmeze îi interzic contactul cu animalele sau joaca în parc cu copiii. Emanuel suferă şi de astm de la vârsta de nouă ani. Nu a fost niciodată spitalizat deşi a avut simptome destul de puternice.
Inflamaţiile îi apar des în spatele genunchilor, pe încheieturile mâinilor, pe faţă şi în zona extremităţilor joase. Din cauza anumitor alimente, îi apar pe burtă şi pe degete pete roşii, care câteodată se extind pe tot corpul. În perioada în care dermatita atopică are o manifestare intensă, pielea lui Emanuel se usucă, sângerează şi se exfoliază. Copilul este alergic la numeroase alimente.
Nu poate mânca lapte, cacao sau carne de porc. Alimentaţia lui este compusă din: ouă, peşte, soia, unt, nuci, smântână sau ardei. Cu toate acestea, Emanuel este un copil încrezător şi speră că într-o zi toate problemele vor dispărea. Deocamdată, şansa lui este un tratament cu apă terapeutică, pe care-l va urma timp de trei săptămâni în Franţa, în oraşul Avène.