Ce trebuie să ştii înainte de a-i da antibiotic copilului
Când nu e nevoie de antibiotic
Antibioticele acţionează contra bacteriilor, motiv pentru care nu are efect atunci când un virus este vinovat pentru boala copilului. De asemenea, dacă a primit recent acelaşi tip de antibiotic, va avea efect redus sau nu va fi eficient în răceli şi gripe. Şi sistemul imunitar e posibil să fie afectat.
Un alt risc în cazul în care cumperi de la farmacie un alt gen de antibiotic decât unul folosit în trecut este să aibă efecte secundare: letargie, diaree, vărsături, urticarie. De aceea, este recomandat un consult medical. În urma acestuia, pediatrul va confirma necesitatea administrării unui antibiotic, mai ales dacă există pericolul extinderii puroiului, cum se întâmplă în afecţiuni inflamatorii ca amigdalita.
Analize necesare
Printre analizele care pot determina tipul de antibiotic necesar copilului se numără exudatul, secreţia nazală, coprocultura, sumarul de urină, o antibiogramă. După o zi sau două, rezultatele vor indica dacă infecţia este cauzată de un virus sau de o bacterie şi, implicit, dacă e nevoie de un antibiotic sau nu. Dacă pediatrul nu are experienţa necesară pentru a cunoaşte evoluţia bolilor frecvente la copii şi dacă nu se fac aceste analize, există riscul să fie administrat un antibiotic ineficient.
Simptomele bolii vor creşte în intensitate şi se va ajunge la schimbarea antibioticului şi la prelungirea perioadei de tratament. Un risc în plus în acestă situaţie este acela că va fi crescută imunitatea bacteriilor la antibiotice, iar, pe viitor, e posibil ca acestea să nu mai fie utile.
Ai grijă la modul de administrare!
Pentru a avea efect şi pentru ca boala să nu revină peste o perioadă scurtă de timp, este important modul în care este făcut tratamentul cu antibiotic. Ca părinte, asigură-te că ai înţeles:
- care este doza zilnică pe care trebuie s-o dai copilului. Pentru stabilirea cantităţii corecte aminteşte-i medicului vârsta şi greutatea corporală a copilului!
- care este momentul cel mai bun pentru a-i da antibioticul (între mese, după ce a mâncat),
- de câte ori pe zi trebuie să-i administrezi medicamentul,
- cât timp trebuie urmat tratamentul (5 sau 7 zile),
- ce tip de probiotice îţi recomandă să dai copilului şi la ce distanţă de la administrarea antibioticului trebuie date, pentru a păstra echilibrul florei intestinale.
Respectă aceste reguli de administrare, pentru că o doză mai mică poate să reducă eficienţa tratamentului, iar una mai mare, nepotrivită pentru vârsta lui, poate da reacţii adverse. Continuă să-i dai antibioticul atât cât e nevoie, chiar dacă pare că se simte mai bine, altfel boala poate să revină.