Ce să faci înainte de examen? Sfaturile specialiştilor pentru copiii care susţin Evaluarea Naţională

image

Emoţii mari pentru copiii care susţin Evaluarea Naţională, dar şi pentru părinţii lor. În broşura destinată elevilor care susţin anul acesta Evaluarea Naţională, ISJ Iași oferă mai multe răspunsuri la întrebarea ”Ce fac cu o zi înainte de examen”?

Amintește-ți cea mai bună performanță a ta. Gândește-te la o experiență personală anterioară în care ai avut succes. Ce te-a ajutat să ai o performanță bună? Cum poți aplica resursele din experiența anterioară? Dacă ai reușit în trecut, sigur vei reuși din nou!

Amintește-ți cum ai depășit obstacolele de până acum. Adu-ți aminte că ai avut și alte obstacole de depășit. Ai folosit atunci unele strategii pentru a face față situațiilor dificile care te pot ajuta și acum. Așa că, în loc să-ți spui „Nu mai știu nimic”, mai bine înlocuiești acest gând cu „Până acum am trecut obstacolele astea. Şi acum va fi la fel.”

Evită să te compari acum cu ceilalți colegi, concentrează-te doar pe tine. Comparându-te cu ceilalți colegi, doar îți crește nivelul de stres. Gândește-te doar la ce poți controla tu și nu la ce este în afara ta.

Oprește-te din studiu și relaxează-te Relaxarea este o metodă de autocontrol asupra emoțiilor. Este inutil să mai înveți acum, pentru că există riscul să îți amintești doar ce ai învățat azi. Da, este greu, pentru că poți intra în panică și poți avea impresia că nu mai știi nimic, dar încearcă să faci un efort! Faptul că aceste stări apar este foarte normal, ni se întâmplă tuturor.

Odihnește-te suficient – Un somn bun te va ajuta să fii mâine mai odihnit, mai creativ, concentrat și atent în a rezolva cerințele.

Culcă-te devreme, dormi suficiente ore. Dacă ești obosit, poți face unele greșeli pe care în mod normal nu le-ai face.

Gândește-te că examenul este o creștere – Dacă vezi examenul ca o amenințare, ca ceva foarte mare și greu faci doar să crești nivelul de stres. Stresul vine din frica ta de eșec.

Încearcă să consideri examenul ca pe o oportunitate. Examenul este, cu siguranță, doar o etapă în creșterea ta!  

Vezi şi: Metode pentru a memora mai repede