Ce faci când copilul tău refuză să mănânce
Există situaţii în care copilul refuză să mănânce pentru că pur şi simplu nu-i este foame. De asemenea, există copii care mănâncă prea puţin din porţia lor de mâncare. În unele cazuri, lipsa poftei de mâncare ar putea semnala prezenţa unor probleme de sănătate. În aceste condiţii, un control medical este necesar.
Sunt mai multe afecţiuni care printre simptome au şi pierderea apetitului. De la paraziţii intestinali la tuberculoză, afecţiuni metabolice, boli endocrine, anemie.
poate fi şi o formă de protest sau o formă de a atrage atenţia. Copilul observa din diverse situaţii că atunci când se opune cerinţelor tale, obţine din partea ta o reacţie. Astfel, atunci când copilul refuză să mănânce, ia farfuria din faţa lui şi spune-i că va mânca la masa următoare. Dacă i se face foame înainte de ora cinei, dă-i voie să ia o gustare, dar nu îi servi masa de seară mai devreme doar pentru că i s-a făcut foame.
Unii copii refuză să mănânce un aliment deoarece nu le place gustul. Este posibil ca cel mic să refuze un anumit aliment doar din cauza texturii sau a felului în care arată. Află ce nu-i place şi încearcă şi alte modalităţi de a-l prepara.
Părinţii mai trebuie să ştie că există o legătură directă şi foarte puternică între emoţii, stres, dezvoltarea personalităţii copilului şi mâncare, iar mâncarea este o cale prin care micuţul anunţă o serie de probleme, de la cele de sănătate până la cele psihologice.
În cazul în care este vorba de prezenţa unor probleme de sănătate, cere sfatul medicului pediatru.
Creează o atmosferă plăcută în timpul mesei. Nu-ţi forţa copilul la nimic, nu impune reguli severe, şi nu-i lua în seamă comentariile.
De asemenea, îl poţi implica în pregătirea mesei. Astfel, îl poţi ruga să spele vasele sau să aşeze şerveţelele pe masă.
Aranjează mâncarea într-un mod cât mai frumos. O porţie de legume aranjate sub forma unei flori îi poate stimula imaginaţia copilului şi îl poate convinge să consume mâncarea mai repede.
Până la doi ani, foarte rar un copil refuză mâncarea dacă îi este foame. Astfel, micuţul va mânca dacă îi este foame şi va refuza mâncarea dacă s-a săturat.