Ce arată oboseala celor mici

1 2 jpg jpeg

Medicii pediatri se confruntă tot mai des cu oboseala la copii, spre deosebire de acum câteva decenii. Mulţi părinţi se plâng că micuţii stau prea mult în faţa calculatorului sau a televizorului, sunt apatici şi nu se mai joacă aşa cum o făceau ei, în copilărie.

Dacă epuizarea ascunde o afecţiune medicală, deseori este vorba despre boli de tipul hepatitei, mononucleozei infecţioase, pneumoniei sau tuberculozei. De asemenea, astmul, insuficienţa renală, anemia, afecţiunile neurologice, lipsa de vitamine şi minerale, precum şi anumite dereglări hormonale pot fi cauza oboselii copiilor.

Nu dorm suficient

Dacă cel mic nu doarme îndeajuns, în mod evident, va fi epuizat, fără chef de joacă, apatic şi lipsit de energie. Mai mult, copiii care nu se odihnesc suficient se confruntă cu probleme de atenţie. În mod normal, cei mici au nevoie de mai multe ore de somn decât adulţii, mai precis, până la 12 ani de 10-11 ore, iar după 12 ani, de 9-10 ore de somn. Ideal ar fi să se respecte aceste nevoi. În realitate, copilul se trezeşte devreme pentru a ajuge la şcoală, după care îşi face temele, se joacă şi petrece timp cu părinţii. Din păcate, la finalul zilei mulţi pierd timpul necesar odihnei în faţa calculatorului sau a televizorului.

Bine de ştiut!

Un studiu recent, efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Staffordshire, Marea Britanie, sugerează că 15 minute pe zi de privit la televizor afectează capacitatea de creativitate a copilului.

Au probleme care îi frământă

Ai spune că micuţii nu au griji şi probleme şi că nu pot fi stresaţi la vârste fragede. De fapt, copiii pot întâmpina dificultăţi la şcoală, pot avea dispute cu prietenii sau părinţii ori pot trece prin evenimente marcante, toate fiind surse de stres ce au ca efect oboseala pemanentă. Dacă este stresat, copilul nu mai doarme suficient, iar a doua zi este lipsit de energie.

Sedentarismul

Un copil poate obosi şi din cauză că nu se joacă şi duce o viaţă sedentară. Lipsa activităţii fizice asociată cu o alimentaţie dezechilibrată duce la epuizarea copilului. Încearcă să-i limitezi accesul la TV şi la calculator, dar ai grijă să-i controlezi şi activitatea pe telefonul mobil, pentru că mare parte din timp copiii şi-o petrec în faţa gadgeturilor.

Atenţie!

„Oboseala îl afectează pe copil atât din punct de vedere intelectual, cât şi emoţional. Un copil obosit este la rândul lui obositor, mai greu de gestionat şi deseori intră în conflict cu ceilalţi“, spune psihologul Raluca Mosora.

Îl suprasoliciţi cu activităţi extraşcolare

Îţi doreşti să înveţe cât mai mult şi să aibă preocupări pe care tu, la vârsta lui, nu ţi le permiteai. Aşa că îţi duci copilul să înveţe să înoate, să vorbească limbă străină, să picteze, să practice un sport, să danseze. Sunt o mulţime de activităţi care îi fac plăcere şi pe care le urmează conştiincios, dar care îl suprasolicită. Este benefic pentru copil să fie activ şi să înveţe, dar părinţii uneori exagerează în acest sens.

Info

Pe termen lung, starea de epuizare a celui mic se poate manifesta prin dificultăţi în asimilare a informaţiilor, în menţinere a atenţiei, pot apărea izbucniri de furie, agitaţie şi risc de obezitate.

Prin ce metode poţi preveni oboseala

  • Verifică-i periodic starea de sănătate cu ajutorul unor analize de sânge sau alte investigaţii medicale, pentru a exclude o boală.
  • Asigură-te că doarme suficient şi încearcă să îi faci un program de somn, astfel încât copilul să adoarmă la aceeaşi oră.
  • Evită activităţile care îl pot suprasolicita înainte de somn; limitează sau scoate din programul de seară privitul la televizor sau jocurile pe telefon sau tabletă.