Cât de importantă este dieta sănătoasă când copilul are varicelă

Cât de importantă este dieta sănătoasă când copilul are varicelă jpeg

În caz că nu ştiai, mâncarea consumată de copil nu trebuie să fie prea condimentată sau fierbinte, pentru a nu intensifica durerile cauzate de erupţiile de la nivelul gurii.

Varicela este o boală infectocontagioasă eruptivă, caracterizată prin erupţii veziculare (similare cu arsurile) pe piele şi, uneori, în gură. Prin urmare, alimentaţia copilului cu varicelă este influenţată mult de simptomele bolii, de cele predominante.

Când are febră

În afară de bubiţe pe corp, cel mic suferă şi din pricina febrei? Fii calm şi rămâi stăpân pe situaţie. Copilul cu temperatură mare are nevoie de multe lichide, cum sunt ceaiurile şi compoturile. Prepară-i supe strecurate sau pasate, sucuri din fructe proaspete şi oferă-i lactate degresate şi brânză de vaci. Îi poţi găti budinci, piureuri din legume şi fructe, ca să poată înghiţi uşor.

Varicela. Ce poate mânca după episoadele febrile

După ce şi-a revenit cât de cât după febră, iar bubiţele din guriţă s-au mai rărit, cel mic poate trece dieta normală, potrivită vârstei lui şi a simptomelor care însoţesc varicela. Pot apărea dureri de cap, dureri abdominale şi în gât. Erupţiile pe piele seamănă iniţial cu muşcăturile de insecte, care se transformă apoi în vezicule roşii, umplute cu lichid.

Printe alimentele care ajută sistemul imunitar să lupte eficient cu virusul se numără portocalele şi alte citrice, bogate în vitamina C şi antioxidanţi. Ar fi ideal să-i dai copilului măcar un pahar cu suc proaspăt de portocale. Evită produsele din comerţ, pentru a evita aditivii şi adaosul de zahăr, care slăbeşte şi mai tare sistemul imunitar.

Ceaiurile din plante sunt şi ele mai mult decât binevenite în alimentaţia celui mic. Aromate şi cu proprietăţi benefice organsimului sunt preparatele din scorţişoară, busuioc şi muşeţel. Alte produse care întăresc imunitatea, ca să lupte şi să elimine virusul din corp, sunt morcovii, ouăle, tofu, nucile caju, ghimbirul, usturoiul, sfecla roşie şi fructele de pădure intens colorate, cum sunt afinele.