Boală a copilăriei, rubeola nu pune mari probleme copilului, dacă este diagnosticată la timp şi tratată conform recomandărilor medicului.

Denumită şi pojarul german sau pojărel, rubeola se numără printre cele mai cunoscute boli infecţioase ale copilăriei. Este cauzată de virusul rubeolei. Copilul face boala o singură dată, având imunitate pe viaţă. Există însă şi cazuri când rubeola îl predispune pe cel mic la complicaţii grave: insuficienţe respiratorii cu pneumonii, laringite, meningite, encefalite şi, într-un final, decesul.

 

Consultă doctorul pentru diagnostic

 

La copii, boala este, de obicei, uşoară. Chiar şi aşa, este important să mergi cu cel mic la medic încă de la primele simptome, pentru un diagnostic corect. „Debutul survine după o perioadă de incubaţie (de 2-3 săptămâni) şi constă în indispoziţie, febra moderată, cefalee, catar oculonazal (secreţii oculare şi nazale), lipsa poftei de mâncare, roşeaţă faringiană şi dureri la înghiţit. Frecvent apare adenopatie (tumefiere ganglionară). Aceasta fază preeruptivă lipseşte adesea la copiii mici şi se întâlneşte frecvent la adolescenţi. După 2-4 zile apare erupţia, iniţial la nivelul feţei, apoi se extinde rapid pe corp şi membre. Aceasta constă în pete roz, rotunde sau ovale, de aproximativ 2-3 milimetri şi dispare în 1-5 zile”, explică medicul Şerban Apostoiu.

 

Copilul trebuie să stea în casă

 

Pentru că virusul se transmite de la o persoană infectată la una sănătoasă pe calea aerului, prin strănut sau tuse, ori prin prin atingerea obiectelor contaminate cu picături de salivă, secreţii nazale şi conjuctivale, este important ca micuţul tău să stea în casă, aproximativ o săptămână de la momentul apariţiei erupţiei. Copilul este contagios şi cu 7-10 zile înainte de erupţie.

 

Nu trata boala cu antibiotice

 

Fiind o infecţie virală, rubeola nu necesită tratament medicamentos. În lipsa complicaţiilor, boala trece doar cu îngrijire la domiciliu, pentru ameliorarea simptomelor, acolo unde este cazul. În niciun caz nu administra aspirina copilului, din cauza riscului de sindrom Reye, o boală cu complicaţii grave.

 

Monitorizează cu atenţie febra

 

Dacă micuţul tău are febră, administrează-i antipiretice, paracetamol sau ibuprofen, însă doar la recomandarea medicului. Asigură-te că se odihneşte cât mai mult şi că bea multe lichide, ca să previi deshidratarea.

 

Vaccinarea, singura metodă de protecţie

 

Cea mai eficientă metodă de protecţie împotriva rubeolei este vaccinul ROR. Acesta se face în 2 doze: prima, între 12-15 luni şi a doua, după 4-6 luni, şi protejează nu doar de rubeolă, ci şi de oreion şi rujeolă. Deşi vaccinul ROR este în schema naţională de imunizări, potrivit autorităţilor, la noi în ţară are cea mai mare rată de refuz.

 

 

Sfatul specialistului

Dr. Şerban Apostoiu

medic primar medicină de familie, Clinica Provita

 

Formele de rubeolă la copii sunt de obicei uşoare. Ca şi complicaţii posibile (dar foarte rare) sunt de menţionat encefalita, anemia sau purpura trombocitopenică (n.r apariţia în mod excesiv a vânătăilor), artrită sau artralgiile. La femeile însărcinate, rubeola poate avea urmări foarte grave, în procent foarte mare ducând la apariţia rubeolei congenitale, manifestată prin: avort spontan sau multiple malformaţii (cardiace, oculare, osoase etc.) ale fătului. Tratamentul rubeolei nu este unul specific. Bolnavul va fi izolat la domiciliu timp de 7 zile de la debut. Se recomandă o hidratare orală adecvată, precum şi administrare de paracetamol pentru combaterea febrei sau a eventualelor dureri. Importanţă deosebită are profilaxia, care se realizează prin vaccinare.