Cât de important este sportul în viaţa unui copil

1 2 jpg jpeg

Am stat de vorbă despre cât de important este sportul în viaţa copiilor cu Viviana German, coregraf de dans şi balet la Centrul MiniMe al Fundaţiei Nadia Comăneci, dar şi educatoare şi psiholog.

La ce vârstă este recomandat să ne ducem micuţii la activităţi sportive? Viviana German: Începând cu doi ani. Părinţii trebuie să fie atenţi la tot ce fac micuţii lor. Doar astfel le vor putea descoperi pasiunile. De exemplu, în cazul baletului şi al dansului, încă de când are copilul doi ani, pot observa dacă acesta se mişcă bine pe o melodie ritmată sau dacă îi place să facă piruete.

Şi dacă acest lucru se întâmplă, părintele are obligaţia să-i alimenteze pasiunea şi să-l aducă într-un centru unde se practică aceste activităţi. Cu cât încep mai repede cei mici o activitate cu atât îşi vor consuma energia într-un mod benefic. Şi foarte important, ei vor fi alături de alţi micuţi.

Avantajele practicării unei astfel de activităţi pentru cei mici sunt numeroase: ajută la dezvoltarea unui corp armonios, a mobilităţii, a expresivităţii corporale, a simţului artistic, muzical, îi disciplinează şi îi învaţă să lucreze în echipă şi să se orienteze în spaţiu.

În plus, baletul/dansul îi poate ajuta pe cei mici să capete eleganţă, frumuseţe, interpretare, dezvoltare armonioasă, postură corectă şi de foarte multe ori rezolvarea unor probleme corporale cum ar fi mersul în interior sau cele ale coloanei.

Da. Ca în orice lucru pe care-l facem în viaţă. Un risc îl reprezintă faptul că un copil se poate frustra în urma unor exerciţii pe care nu le poate executa corect după mai multe antrenamente.

Profesorul este cel care aplică încurajarea şi care-i dă încredere şi putere să meargă mai departe. Şi accidentările le putem trece tot la riscuri, dar acestea se întâmplă doar dacă încălzirea nu este făcută de un profesionist.

Da. Într-o proporţie foarte mare, din păcate, mulţi părinţi îşi învaţă copiii cu anumite tipuri incorecte de alimentaţie, sunt aduşi la fast food-uri şi îndopaţi, literalmente, cu cartofi prăjiţi, carne tocată şi sucuri acidulate.

Lipsa de mişcare, faptul că au acces foarte mult la televizor şi la tablet sunt greşeli întâlnite din ce în ce mai des care duc către obezitatea infantilă.

Pentru prevenirea obezităţii la copii este important să se realizeze un program de sport, înot, dans, mers pe bicicletă, dar şi mers pe jos.

Competiţia defineşte caracterul şi produce excelenţă, ea fiind utila doar atunci când:

- îl motivează pe copil să îşi îmbunătăţească abilităţile, fără ca ideea de câştig să devină dominant;

- îşi descoperă limitele;

- permite asumarea unor reguli;

- ajută la dezvoltarea abilităţilor necesare pentru rezolvarea de probleme;

- în competiţiile între echipe, copiii învaţă să coopereze;

- când învaţă abilităţi sociale şi emoţionale care îl ajută să facă faţă pierderii şi să interacţioneze corect cu alţi copii participanţi la comepetiţie.

- copilul doreşte să mai participe la acea activitate;

- a învăţat să câştige, dar şi să piardă;

- stima lui de sine a crescut;

- doreşte să fie mai bun.